Dostupni linkovi

Hrvatska dobila kandidaturu za članstvo u Europskoj uniji


RSE
„Danas je povjesan dan za svakog kome je stalo do budućnosti Hrvatske“, kazao je u posebnom obraćanju naciji predsjednik Republike Stipe Mesić:
MESIĆ
Članstvo u Evropskoj uniji najvažniji je strategijski cilj Republike Hrvatske. Ne ove ili one vlade, ne ove ili one stranke, nego Republike Hrvatske i svih njezinih građana. Priznanje što smo ga danas dobili, nesumnjivo je priznanje na svemu što je do sada urađeno, kako bismo u ujedinjenoj Evropi postali prihvatljivijima.
RSE
Bilo čije licitacije o zaslugama za kandidaturu Mesić je ocijenio neprimjerenima, jer je to, po njegovoj ocjeni, svačija, pa i njegova obveza. „Kandidatura je veliko priznanje za učinjeno, ali još je mnogo toga pred Hrvatskom“, kazao je.
MESIĆ
Ni do sada ono što smo radili da bismo se približili Evropi, nije uvijek bilo lako. Trebalo je lomiti otpore onih koji ne razumiju. A još više onih koji ne žele razumjeti. Ono što je pred nama neće biti lakše od onoga što smo već učinili.
RSE
Hrvatski premijer Ivo Sanader, u prvoj izjavi za domaće medije, mnogo je euforičniji:
SANADER
Kad bismo govorili burzovnim riječnikom, hrvatske su akcije danas strašno skočile. Hrvatska danas, dakle, dobija legitimaciju stabilne zemlje, zemlje koja ima stabilnu demokraciju, koja ima stabilnu tržišnu ekonomiju i u tom smislu očekujem sigurno i jačanje gospodarstva. Ovo je isto tako, ja mislim, veliki uspjeh moje Vlade.
RSE
Za predsjednika Hrvatske seljačke stranke i donedavnog predsjednika Sabora, Zlatka Tomčića, danas je učinjen veliki korak stvarnom pristupanju evropskom civilizacijskom krugu:
TOMČIĆ
Vrlo brzo, 2007, 2008. ili 2009. godine, posve je svejedno, ćemo pripasti tom velikom evropskom tržištu i ne samo tržištu, nego ćemo doći u onaj krug zemalja gdje ćemo stvarno dijeliti zajedničke vrijednosti Evrope. Prije svega vrijednosti slobode, vrijednosti demokratičnosti, vrijednosti pravednosti, ali i zajedničkog tržišta.
RSE
Današnju odluku o hrvatskoj kandidaturi pozdravljaju sve hrvatske političke stranke, od vlasti preko oporbe do manjina, uz malu iznimku Hrvatske stranke prava. Tonči Tadić:
TADIĆ
U ime HSP-a mogu posebno poručiti Vladi da je dosta doživljavanja ulaza u EU kao nekakvog privatnog posla hrvatske Vlade. Riječ je o iznimno teškoj zadaći za čitavu Hrvatsku i za čitav hrvatski narod. Očekujemo stoga da Vlada upozna javnost sa svim detaljima odluke o dodjeljivanju kandidature.
RSE
Pregovori o punopravnom članstvu počinju u rano proljeće. Sanader je danas kazao kako očekuje da će biti dovršeni za dvije do dvije i pol godine. Ministar vanjskih poslova Miomir Žužul bio je danas oprezniji:
ŽUŽUL
Onog trenutka kad počnu pregovori, ti pregovori mogu trajati dugo. Ali oni su ipak dobrim dijelom pod našom kontrolom. Znači oni će trajati toliko dugo koliko smo mi uspješni u pronalaženju kompromisa. Nije Evropskoj uniji i Evropskoj komisiji u interesu sada voditi desetogodišnje pregovore, jer je to skupo, jer je to iscrpljujuće i to nije interes nikoga. Nakon što smo danas došli do ove faze, nama ne treba biti cilj – haj'mo sada na brzinu završiti pregovore, pa eto ga gotovo, ulazimo u EU. Nama uistinu treba biti cilj postići takve dogovore koji će na najbolji način omogućiti ovo o čemu svi govorimo i što svi očekujemo.
RSE
„Pregovori neće biti nimalo laki“, upozorava donedavni SDP-ov ministar vanjskih poslova Tonino Picula:
PICULA
Nikada nijednoj zemlji kandidatkinji nije i neće biti teško kao Hrvatskoj. Jer, mi se ne priključujemo šestorici, dvanaestorici ili petnaestorici, mi se priključujemo dvadeset i petorici. I naravno, za nas je značajno da se priključujemo dvadeset i petorici, od kojih su sada već trojica i naši neposredni susjedi s kojima i fizički graničimo. Slovenija i Italija su baštinile i jedan dio otvorenih pitanja sa Hrvatskom i sada je potpuno razumljivo da one svoje nacionalne interese stavljaju u jedan „europakung“ i mi smo toga svjesni. U svemu tome naravno treba, kroz pregovarački proces, vrlo jasno omeđiti naše interese i vrlo jasno se za njih izboriti.
XS
SM
MD
LG