Dostupni linkovi

Kosovski Srbi zadovoljni angažovanjem Vlade u obnovi spaljenih kuća


Ministar Brajsori je u selu Caglavica kod Pristine obelezio pocetak obnove 11 srpskih kuca, unistenih tokom martovskog nasilja. Brajsori je izjavio da i srpska zajednica treba da shvati novu realnost u kojoj se buducnost zajedno gradi: “Ovakva aktivnost vlade podstice poverenje izmedju svih koji zive na Kosovu, kosovske institucije su privrzene tom cilju i mi necemo odustati”, kaze ministar Brajsori. Za obnovu 11 kuca angazovane su jedna srpska i jedna albanska kompanija, a planirano je da radovi traju 30-ak dana.

Kosovski Srbi kazu da su zadovoljni angazovanjem vlade na izgradnji kuca. Stanko Kovacevic, vlasnik kuce koja ce obnavlja posto je bila spaljena 17. marta tokom nemira kod Caglavice, veruje da ce vlada ispuniti obecanje:
“Bilo je malo kasnjenja ali opet mislim da ima vremen da se to zavrsi. Kako su nam obecali tako je islo, bilo je mozda desetak dana kasnjenja ali je bilo sve u redu”.

Kovacevic ocenjuje kako ce rad vlade na obnovi unistenog pomoci da se povrati poverenje izmedju Albanaca i Srba: “Ja sam to uvek verovao i mislim da cemo i dalje zajedno da zivimo. Ja sam tu rodjen, tu su mi rodjeni otac i deda. Uvek smo saradjivali sa Albancima, imali smo dobre odnose, mislim da cemo i dalje da ih imamo”.

U Belom Polju kod Peci juce je pocela obnova 12 od 24 unistene srpske kuce. Obnova unistenih srpskih pocela je i u Obilicu. Prema recima potpredsednika opstine Obilic, Ljubomira Jakovljevica pocela je obnova 50 stanova: “Nadam se, a ministar mi je to obecao, da ce da se ispostuje taj rok, i da ce to da bude 15. oktobar. Tako da se ti ljudi koji su vec tu, koji nisu napustili Kosovo, vrate svojim kucama. Imam jos jednu molbu za ministra, a to je da se obuhvate i pomocne zgrade, ekonomski objekti da se rade sa glavnim objektima”.

Ministar Brajsori istice da je u citavom procesu obnove neophodna saradnja sa srpskom zajednicom: “Ja konstantno pozivam srpsku zajednicu da ucestvuje. Neophodno je vece angazovanje Srba kako bi se zajedno sa institucijama obnovilo unisteno te da se zivot nastavi”, kaze Brajsori.

U martovskim neredima na Kosovu ubijeno je 19, a povredjeno vise stotina osoba, spaljeno je na stotine srpskih kuca i unisteno 30 pravoslavnih crkava i manastira. Oko 4.000 ljudi, uglavnom Srba, moralo je da napusti svoje domove. Nakon toga vlada Kosova je izdvojila fond od 11 miliona evra za obnovu unistenog. Do sada je rekonstruisano 31 odsto kuca i drugih objekata a predvidjeno je da citav proces obnove bude zavrsen pre pocetka zime.
XS
SM
MD
LG