Dostupni linkovi

Za Miloševićevu odbranu 1400 svjedoka i 150 radnih dana


Današnja rasprava u sudnici br. 1 Haaškog tribunala je vjerovatno razočarala one koji su očekivali nastavak žestoke pravne bitke nekadašnjeg srbijanskog i jugoslovenskog predsjednika, optuženog po više od 60 osnova za genocid i ratne zločine počinjene na Kosovu, u Hrvatskoj i BiH. Naime, rasprava koja prethodi dokaznom postupku, u Haagu se obično koristi za utvrđivanje nekih procesnih pravila i rješavanje tehničkih problema, kako je to uglavnom bilo i danas.

Iako je optuženi ranije dao spisak od čak 1600 svjedoka odbrane, koji je u međuvremenu smanjen na oko 1400, Sudsko vijeće neće se baviti tom listom i ograničavati broj svjedoka – kazao je predsjedavajući Sudskog vijeća, Patrick Robinson. Međutim, odbrani i dalje ostaje 150 dana za izvođenje dokaza, koliko je imala i tužba. Ovom odlukom suci su praktično prisilili Miloševića da sam napravi izbor svojih najvažnijih svjedoka, odnosno da za racionalizaciju postupka ne može optuživati suce. Milošević je, naravno, rekao da nije zadovoljan vremenom koje mu je Sudsko vijeće dalo za izvođenje, a specijalno za pripremu odbrane. Naime, u periodu od tri mjeseca koliko je imao za pripremu odbrane – kazao je optuženi – ljekari su mu doslovno zabranili da zbog zdravstvenih problema radi čak 41 dan.

Sudsko vijeće je obećalo da će razmotriti ovo pitanje nakon što pribavi sve potrebne podatke.

"Tražio sam od vas da izdate nalog da ovde dođu da svedoče Clinton, (bivši šef njemačke diplomatije Hans-Ditrich Genscher, (nekadašnji komandant NATO u Evropi Wesley) Clark i niz drugih... Clinton mora da se pojavi ovde, (britanski premijer Toni) Blair mora da se pojavi ovde, (njemački premijer Gerchard), Schroeder mora da se pojavi ovde... Oni su šefovi država, što sam i ja bio i vi mi ovde sudite kao šefu države", rekao je Milošević Sudskom vijeću. Sudac Robinson je optuženom rekao da ukoliko želi da se nekom od svjedoka uruči obavezni nalog za svjedočenje – tzv. subpoenu – mora taj svoj zahtjev dostaviti napismeno. Milošević je odgovorio da, obzirom da ne priznaje legalitet Tribunala, nije dosad, a neće ni ubuduće pisati nikakve zahtjeve Sudskom vijeću.

Pored nekih proceduralnih detalja – primjerice da Milošević ne smije svjedocima postavljati sugestivna pitanja, da tokom ispitivanja ne smije sam svjedočiti, da ne smije držati političke govore – jedina najava Miloševićeve odbrane odnosila se na prvih nekoliko nedjelja, kada će – najavio je optuženi – pozvati seriju ekspertskih svjedoka, koji bi trebali dati svoje viđenje konteksta događaja koji su predmet optužnice.

Početak dokaznog postupka odbrane najavljen je za 5. juli.

Inače, Sudsko vijeće, koje nakon ostavke Richarda Maya ima novog člana – to je Škotlanđanin Iain Bonomy – juče je objavilo odluku da odbacuje zahtjev “prijatelja suda” da se iz optužnice izbaci inkriminacija za genocid. Prema ovoj odluci, sa kojom se u jednom njenom dijelu nije složio sudac O-Gon Kwon, tužba je dosad izvela dovoljno dokaza da bi se Milošević mogao osuditi za genocid nad Bošnjacima na teritoriji više opština u BiH.
XS
SM
MD
LG