Dostupni linkovi

O najkrupnijim aferama ni riječi


RSE
U izvještaju crnogorskog državnog tužioca Vesne Medenice, koji je juče usvojila Skupština koja radi bez opozicije, nalaze se statistički podaci o radu te službe, te zamjerke na račun policije i kritike zbog neefikasnosti sudove. Međutim, izvještaj ne sadrži podatke o krupnim aferama koje su u proteklom periodu potresale crnogorsku javnost. Da podsjetimo: Slučaj S.Č., privatizacija ''Jugopetrol''-a, sumnjiva prodaja ''Avale'' i Ski centra ''Durmitor'', kao i ubistvo direktora ''Dan''-a Duška Jovanovića. Za takav izvještaj državnog tužioca nije htio da glasa ni potpredsjednik Socijaldemokratske partije, koja je članica vladajuće koalicije, Miodrag Iličković, uz obrazloženje da o statistici ne može da glasa.
ILIČKOVIĆ
Njemu zaista predlog mjera ne dostaje i da bi mu bila neophodna potrebna dorada. Ovako će se steći utisak da se radi više o izvještaju koji je knjigovodstvenog tipa.
RSE
Predsjednik opozicione Narodne stranke Dragan Šoć nije iznenađen izvještajem Vesne Medenice koja, prema njegovim riječima, samo nastavlja praksu prethodnika.
ŠOĆ
To jest, da se neće miješati u svoj posao. Sa žaljenjem konstatujem tu činjenicu i meni to ne predstavlja nikakvo iznenađanje. Jednostavno, ona je podnijela izvještaj koji to nije, jer je zaobišla sve ono što su ključne stvari, u smislu da su veoma teške optužbe za aktuelni režim i vlast koja je povezana sa tim stvarima i zbog čega je, uostalom, dijelom i napisan izvještaj kakav je napisan od strane Stejt dipartmenta.
RSE
Advokat Nikola Bulatović kaže da ga najviše zabrinjava činjenica da je takav izvještaj državnog tužioca usvojen.
BULATOVIĆ
Ako se o glavnim temama ništa nije reklo, znači da se tužilac time nije bavio i da nije radio svoj posao. Ne zabrinjava to toliko. Zabrinjava to što je to usvojeno i data podrška za ono što je do sada rađeno, odnosno, što nije rađeno.
RSE
''Izvještaj državnog tužioca koje ne sadrži izražen odnos prema krupnim problemima koji opterećuju kompletno društvo, sigurno će dodatno povećati dodatno nezadovoljsto i nepovjerenje građana prema tom instituciji'', ocjenjuje predsjednik Udruženja pravnika Crne Gore Stanko Marić.
MARIĆ
U svakom slučaju, državni tužilac je trebao da se odredi prema tome da kaže: jeste utvrdio činjenice. To je neosnovano. Možda je nešto i bilo osnovano, pa i o tome je trebao da kaže, ako je nešto osnovano i šta je uradio, ako je osnovano? Ako nije osnovano, da se zna, da građani znaju da su to neke iskonstruisane priče. Jednostavno, da se građani oslobode nekih hipoteka. To zaista izuzetno opterećuje građane, jer sve su to pitanja od životnog interesa za građane.
XS
SM
MD
LG