Dostupni linkovi

Priština želi da se UNMIK zameni misijom Evropske unije


Analiticar Ylber Hysa, director nevladine organizacije Kosovska incijativa za civilno drustvo- Kaci kaze kako spada medju one koji su jos ranije hteli da istaknu ulogu koju Kosovo treba da ima u dugorocnom planu u odnosu na evroatlanske integracije i da to treba imati u vidu i kada je u pitanju medjunarodna misija , kako bi se Kosovo pripremilo za put koji ne vodi samo ka nezavisnosti vec ka nezavisnosti plus.

“Mislim da bi bilo gubljenje vremena i za Brisel i za nas ako ne pocnemo razmisljati o ovom procesu”, kaze gospodin Hysa, dok Belul Beça, predsednik Inicijativnog odbora Evropskog pokreta na Kosovu ocenjuje kako nema druge alternative , sem integracije Kosova u Evropsku uniju.

“Kosovo bez alternative jednog dana treba da se integrise u Evropsku uniju, zato je u interesu sirenja evropskih vrednosti , humanizma i u interesu je Kosova da se otvore vrata saradnje sa Evropskom unijom i da jedna takva admnistracija bude fuzija za zajednicke interese”, kaze gospodin Beça i istice kako je Evropska unija i ovih pet godina bila prisutna na Kosovu, tako da je i integracija laksa.

Sa idejom evropeizacije misije se slazu i predstavnici kosovskih Srba. Dragisa Krstovic, sef Poslanicke grupe Koalicije “Povratak” kaze kako takav process nije u suprotnosti sa bilo cijim interesima na Kosovu: “Ja sam u potpunosti saglasan sa stavom da umesto misije UN na Kosovo dodje misija Evropske unije i da Kosovo jednostavno bude problem koji treba da se bavi Evropska Unija”.

Ylber Hysa smatra kako restrukturiranje aktuelne medjunarodne misije treba da prodje kroz odredjenu fazu reformisanja: “Transformacija UNMIK-a treba da ide ka tome da prenese sto vise ovlascenja na domace institucije kako bi se izgradilo partnerstvo, koje ce voditi tome da UNMIK na kraju nadgleda process, sa pravom veta na procese koji se su deo rezervisanih ovlascenja i zasto ne ulogu evroatlanskih struktura u ovom procesu”.

Belul Beça, komentarisuci strah Albanaca od evropske misije, zbog jacih veza sa SAD i njene nemogucnosti da direktno utice na eventualne odluke, kaze: “Mislim da je koncept sa kojim su Albanci aktuelno preokupirani prevazidjen , posto je formiranje sjedinjenih evropskih drzava koncept koji su lansirale SAD tokom 1942 godine, tokom rata, tako da cinjenicom da su amerikanci ucinili napore da se formira Evropska unija govori o americkom interesovanju da se u Evropi formira zajednicka admnistracija”.

Predlogu za evropeizaciju medjunarodne misije na Kosovu, koji je spomenut u nastupima evropskih i kosovskih zvanicnika, prema misljenju analiticara svakako treba da prethodi relaksiranje uloge UNMIK-a kroz prenosenje ovlascenja domacim institucijama.
XS
SM
MD
LG