Dostupni linkovi

Hrvatsku tek očekuju pravi pregovori sa Europom


Prema svim najavama, Hrvatsku dijele tek dva dana od kandidature za Evropsku uniju (EU). Istim povodom u subotu će se na glavnom zagrebačkom trgu održati veliko slavlje, što ga organizuje Sanaderova vlada. Pored određenog zadovoljstva, u javnosti preovladava mišljenje kako je Hrvatska za taj važan iskorak prema Evropi platila previsoku cijenu. O tome danas za Radio Slobodna Evropa govore profesor Ivo Banac, bivši ministar spoljnjih poslova Tonino Picula i predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić.

RSE: Je li Hrvatska za članstvo u EU toj istoj Europi previše popustila? Doktor Ivo Banac kaže da se na to može odgovoriti jedino ako se postavi pitanje što je Hrvatskoj ovog trenutka prioritet:

BANAC: Ako je prioritet ući u EU, onda nismo. Ja mislim da je općenito stanje u Hrvatskoj takvo da je prioritet upravo ući u EU.

RSE: Dodaje to, kako kaže, s velikom žalošću:

BANAC: Jer, meni bi bilo mnogo draže, a ja mislim i našim građanima, kada bismo mi sami mogli riješiti sve probleme koji su ovu zemlju opteretili. Ali ostaje činjenica da mi taj posao tranzicije nismo obavili i da ga nismo dobro obavili. Ostaje čitav niz velikih tema koje ulaze u pregovore. Ja mislim da mi te pregovore moramo obaviti što je moguće prije. A da smo u situaciji gdje nas pritišću i ucjenjuju, to je točno.

RSE: Predsjednik Hrvatskog bloka Ivić Pašalić, kao i većina u desnom spektru razmišljanja, optužuje i Račanovu i Sanaderovu Vladu da su pristale na podređeni položaj i izdale mnoge nacionalne interese:

PAŠALIĆ: Nema nikakve dileme da je hrvatska vlast učinila sve ono što se od njih tražilo, da su napravili, ne kompromise, nego su naprosto sve one realne hrvatske interese i nacionalne interese stavili u drugi plan za ljubav pozitivnog avija, odnosno za ljubav sticanju statusa kandidata. Svakako da je sticanje statusa kandidata za EU vrlo važno, ali osobno smatram da je plaćena previsoka cijena za to.

RSE: Prema Pašalićevoj ocjeni, najdrastičnija popuštanja dogodila su se na pitanjima ribolovno-ekološke zone na Jadranu, pravu kupnje nekretnina u Hrvatskoj, te dopuštanju uvoza govedine iz EU oko čega upravo ovih dana vlada povećani strah zbog slučaja mlade Karlovčanke i sumnje u bolest kravljeg ludila.

PAŠALIĆ: Statistički je nemoguće izbjeći kravlje ludilo u Hrvatskoj ako se uvozi meso iz zemalja u kojima se ono pojavilo. Kad smo skinuli barijere, naprosto logika stvari, dakle statistika nalaže da će se to dogoditi nužno i kod nas.

RSE: Tamo gdje se prema mišljenju desnog hrvatskog bloka uopće nije smjelo popustiti jeste pitanje Haga i isporuka hrvatskih generala:

PAŠALIĆ: U presudama će stajati ono što je Carla del Ponte potpisala u optužnicama, a to je da je Hrvatska nastala kao rezultat jednog zločinačkog pothvata i da su na čelu tog zločinačkog pothvata bili predsjednik Tuđman i hrvatski generali. Kakve će to tek posljedice imati i za hrvatsku političku poziciju i za ekonomiju i za našu ukupnu povijest.

RSE: Sasvim suprotnu poziciju zastupa liberal Ivo Banac. Iako smatra da je Hrvatska mogla u Evropu uzdignutijeg čela, samo da je imala više snage i volje da napravi red u vlastitoj kući i provede potrebne reforme:

BANAC: Zapravo je riječ o neodgovornosti naše političke elite koja jednostavno nije dorasla zadatku. I zato mi moramo naći jedno društvo koje će nas prisiliti, upravo tako – prisiliti, da bolje radimo.

RSE: Bivši hrvatski ministar vanjskih poslova Tonino Picula ističe kako je upravo Račanova Vlada trasirala put u Evropu:

PICULA: Mislim da Sanader i HDZ-ova Vlada ne popuštaju toliko Evropi, odnosno nekim našim susjedima, koliko je neizbiježno i stvarnost. Ostavili smo, kako ja to volim reći, zagrijan krevet Sanaderovoj Vladi, a oni su očito, naravno transformirajući sebe, nastavili tim hodom prema Briselu. I ni na koji način ne smijemo podsjećati na izjašnjavanja o EU u Miloševićevom stilu. On je čini mi se rekao: „Nećemo mi tamo kao lakeji.“ Unija mora ostati naš prioritet. Ali sve ima svoju cijenu.

RSE: Zaključuje kako Hrvatsku tek očekuju pravi pregovori sa Europom:

PICULA: Direktno odgovarajući na vaše pitanje mislim da pravo popuštanje još nije ni počelo. Jer, pregovori s EU o punopravnom članstvu, koji će se desiti iduće godine, tek će donijeti neka ozbiljnija razočaranja određenom broju građana u Hrvatskoj. I moje je predviđanje da će zbog toga euroskepticizam zakonito jačati u Hrvatskoj, kao što je jačao i u svim zemljama kandidatima za vrijeme pregovaranja.
  • 16x9 Image

    Ankica Barbir-Mladinović

    Dugogodišnja višestruko nagrađivana novinarka i urednica na Zagrebačkoj televiziji koja od 1994., nakon što je postala nepodobna na Hrvatskoj televiziji, izvještava za RSE o ratom pogođenim ljudskim sudbinama i drugim  postratnim i tranzicijskim temama.

XS
SM
MD
LG