Dostupni linkovi

Tribunal ne juri šofere


RSE
Aleksandra Milenov iz kancelarije Haškog tribunala u Beogradu rekla je za naš program da informacija o 15 optuženika koji borave u Srbiji ili su povremeno tu nije nova:
MILENOV
Tribunal još uvek očekuje konkretne informacije kojih nema već dugo vremena i ova država mora da zna kakve su njene obaveze i da mora obuhvatiti sve optuženike koji se nalaze na ovoj teritoriji što pre.
RSE
O ratnim zločinima se govorilo u Beogradu na sastanku predstavnika srpskog tužilaštva za ratne zločine sa novinarima na kom je Vladimir Vukčević, tužilac za ratne zločine. izjavio da tužilaštvo proverava pismo koje je penzionisani general policije Vlastimir Đorđević, koji se krije u Moskvi i koji se ranije pominjao kao jedan od izvršilaca akcija sanacije bojišta na Kosovu nakon koje su nađene masovne grobnice u Srbiji, poslao listu Nedeljni telegraf.
VUKČEVIĆ
Mi smo odmah danas reagovali i uputili zahtev Nedljenom telegrafu, da se hitno proveri da li je to autentično ili nije, pa ćemo da vidimo.
RSE
Pored lokaliteta Batajnica gde je pronađeno 707 žrtava u Srbiji su otkrivene još dve grobnice na lokalitetu Petrovo Selo gde je pronađeno 84 tela i Perućac gde je nađeno 44 leša, rekli su predstavnici tužilaštva za ratne zločine. Vukčević je saopštio da su u toku istražne radnje o zločinima na kosovskim lokacijama Orahovac, Meja, Meja Orize, Korenica, Srbica i Gnjilane gde je ubijeno 164 osobe čija su tela kasnije prebačena u grobnice u Srbiji.
VUKČEVIĆ
Nema zastoja u slučaju Batajnice. Slučaj Batajnica je faktički sabirni centar. To su posledice zločina koji su izvršeni na Kosovu. Nakon toga, utvrđujemo koje su jedinice MUP odnosno Vojske bile na tom području, utvrđujemo, znači, eventualno odgovorne. Mi ne jurimo šofere, već jurimo one prave izvršioce ratnih zločina.
RSE
Vukčević je rekao da su u saradnji sa UNMIK pod istragom i osobe osumnjičene da su na Kosovu ubile dvojicu srpskih zarobljenih vojnika tako što su im odsekle glave, a fotografije tog zločina nedavno su objavljene u štampi.
VUKČEVIĆ
Mi smo odradili veliki deo posla ovde, izvršili identifikaciju. Nesumnjivo smo utvrdili o kojim se licima radi i pripremili kompletnu logističku podršku međunarodnoj policiji. I čak je dogovoreno konkretna akcija da se vidi da mi odavde možemo takođe nad tim zločincima tamo, da je duga ruka pravde, tako da kažem, ali se desio 17. mart...
RSE
Tužilaštvo za ratne zločine saopštilo je da su predmeti novooptuženih u slučaju Ovčara spojedni sa predmetima otpuženima kojima se već sudi pred Specijalnim sudom u Beogradu i objedinjeni proces biće nastavljen 29. juna.
XS
SM
MD
LG