Dostupni linkovi

Hrvatska pred vratima Europe


Predstavnik za ljudska prava Vijeća Evrope Alvaro Gil-Robles ocijenio je nakon trodnevnog posjeta Hrvatskoj kako je povratak izbjeglih Srba i povrat njihove imovine prioritet u Hrvatskoj. Njegov izvještaj s preporukama biće predstavljen Vijeću Evrope ove jeseni

RSE: „Politička volja postoji i vjerujem da će hrvatske vlasti riješiti sva otvorena pitanja ljudskih prava“, ocijenio je povjerenik za ljudska prava Vijeća Evrope Alvaro Gil-Robles na završetku trodnevnog studijskog posjeta Hrvatskoj. Najozbiljnije je pitanje povratka izbjeglica i povrata njihove imovine:

GIL-ROBLES: U razgovorima sa hrvatskim premijerom i ministrima konstatirao sam čvrstu i jasnu političku volju da se priznaju sva prava u povratku i povratu imovine izbjeglih Srba do konca godine.

RSE: Koji su ovdje prioriteti?

GIL-ROBLES: Suzbiti otpore povratku na lokalnoj razini, osigurati materijalne i kadrovske pretpostavke za proces povratka ljudi i povrata imovine, deblokirati slučajeve koji se ne rješavaju zbog dugotrajnosti sudskog postupka i spriječiti slučajeve pljačke i uništavanja imovine koju treba vratiti vlasnicima.

RSE: Gil-Robles je konstatirao da hrvatska Vlada ima program i političku volju za rješavanje problema bivših nositelja stanarskih prava i pozvao je da ubrza rješenje tog problema:

GIL-ROBLES: Potpuno se slažem sa premijerom Sanaderom kako je povratak izbjeglih Srba i povrat njihove imovine nužan za pomirbu, kako u Hrvatskoj, tako i u cijeloj regiji.

RSE: Gil-Robles zapanjen je činjenicom da na hrvatskim sudovima ima ukupno milijun i pol predmeta u postupku i 200 tisuća pravomoćnih presuda koje se ne izvršavaju i tu sugerira ozbiljne reforme. On je posjetio i romsku zajednicu i upozorava na nezaposlenost i obrazovnu diskriminaciju u nekim dijelovima Hrvatske koja može biti riješena učenjem hrvatskog jezika u predškolskoj dobi.

Povjerenik Vijeća Evrope pohvalio je potpunu suradnju i tansparentnost hrvatskih vlasti koje su mu, kako je rekao, omogućile uvid u sve što je zatražio. On će svoj izvještaj o Hrvatskoj sa preporukama u rujnu predstaviti Vijeću ministara i Parlamentarnoj skupštini Vijeća Evrope.
  • 16x9 Image

    Enis Zebić

    U novinarstvu od osnovne škole, profesionalno od uspostave političkog pluralizma. Nakon suradnje u nekoliko hrvatskih dnevnih novina, od 1. veljače 1994. je na RSE u Zagrebu.

XS
SM
MD
LG