Dostupni linkovi

Počelo suđenje ruskom oligarhu


Sudjenje protiv bivšeg direktora ruske naftne kompanije "Yukos" Mihaila Hodorkovskog i jednog od najvećih deoničara te kompanije Platona Lebedeva počelo je danas u Moskvi.

Hodorkovski i Lebedev, koji se terete za utaju poreza i prevaru, pojavili su se danas prvi put zajedno pred sudom u Moskvi. Ukoliko budu osudjeni preti im kazna od 10 godina zatvora.

Okružni sud u Moskvi ranije je prihvatio zahtev odbrane da slučaj Hodorkovskog bude ujedinjen sa postupkom protiv Lebedeva.

Hodorkovski je uhapsen i pritvoren 25. oktobra 2003. Vazio je za najbogatijeg gradjanina Rusije, "oligarha" koji je za kratko vreme stekao velika bogatstva u periodu tranzicije u vreme vladavine predsednika Borisa Jeljcina, kupujuci drzavna preduzeca po maloj ceni, nakon raspada Sovjetskog Saveza.

Robert Amsterdam, kanadski advokat Hodorkovskog rekao je danas novinarima u Moskvi pre pocetka procesa da ne ocekuje nista drugo nego vec vidjeno. Ovo je zemlja koja unistava svoju najbolju kompaniju a njeno rukovodstvo ilegalno drzi u zatvoru, dodao je.

Uvodnik International Herald Tribuna ocenjuje da je ovo proces Rusiji i vladavini prava. Da su zaista u pitanju utaja poreza i prevara, svaki oligarh i gotovo svaki Rus bi bili u zatvoru. A da je Putinu zaista do toga da za primer kazni tzv. ruske oligarhe, s druge strane zakona bi se nasli mnogo drasticniji likovi. Hodorkovski je bar od Yukosa napravio svetski priznatu kompaniju, koja je vodila relativno transparentan biznis. Konacno, znacaj procesa Hodorkovskom i Lebedevu nije u tome da li ce oni biti osudjeni ili oslobodjeni krivice nego u tome da li ce sudstvo demonstrirati svoju nezavisnost u odnosu na vlast, konstatuje IHT.

Dnevnik Washington Post pise da sudjenje Hodorkovskom treba da odvrati sve biznismene koji se usude da se priblize politici. List navodi reci urednice moskovskog Karnegi centra Maje Lipman, da danas nema politicke utakmice u zemlji, da Kremlj ima neogranicenu kontrolu i da Rusija placa veliku cenu za pobedu svog predsednika.
XS
SM
MD
LG