Dostupni linkovi

Uhapšen novosadski biznismen M. Kostić


RSE
Vlasnik “MK Komerca” Miodrag Kostić za kojim je novosadska policija 21. maja raspisala poternicu jutros je uhapšen prilikom prelaska granice iz Hrvatske u Crnu Goru. Kostićev pravni zastupnik tvrdi da je postupak privođenja nezakonit.

Kostić je, prema rečima njegovog pravnok zastupnika Vladimira Horovica zadržan jutros na graničnom prleazu Debeli brijeg kad je automobilom prelazio granicu Hrvatske i Srbije i Crne Gore u pokušaju da stigne u Novi Sad gde ga je, inače, čekao poziv da se 1. jula javi u novosadski Okružni sud radi saslušanja u vezi sa reprogramiranjem dugova njegovog preduzeća “MK Komerc” preduzeću Naftne industrije Srbije. Okružno javno tužilaštvo protiv Miodraga Kostića prošle nedelje podnelo je i zahtev za istragom zbog zloupotrebe službenog položaja prilikom kupovine opreme za preradu šećerne repe od hrvatskog preduzeća “Belje”. Postojanjem pomenutih krivičnih prijava, tvrdi Horovic, današnji postupak MUP Crne Gore a na zahtev MUP Srbije za privođenje Kostića, predstavlja nezakonit čin.
HOROVIC
Dakle, nezakonitost održavanja ovakve potrage i naredbe za dovođenjem sastoji se u tome što Zakonik o krivičnom postupku predviđa da od momenta kada je protiv lica podneta krivična prijava i vodi se postupak pred sudom, od tog momenta policija nema prava ni da dovodi ni da obavlja bilo kakav razgovor, niti da privodi lice protiv koga se vodi postupak. To može da učini samo i jedino istražni sudija koji je zadužen sa tim predmetom.
RSE
Kostić bi do 19 sati prema rečima Horovica trebalo da bude prebačen u novosadsku policiju. Saslušanju će prisustvovati i sam Horovic koji za naš radio kaže da će odgovor odbrane biti jasan.
HOROVIC
Nemam razloga da obavljam bilo kakav razgovor sa Ministarstvom unutrašnjih poslova o onome što je već predmet u sudu. Takav razgovor i iskaz daću kad budem pozvan od sudije.
RSE
Na pitanje da li bi Kostić večeras mogao biti zadržan u pritvoru, Horovic napominje da iako je privođenje nezakonito, s obzirom da se u ovoj zemlji, kako je rekao, ništa nije promenilo od vremena Miloševića, moguće je da ga policija privede zbog jedne stvari, a u stvari sasluša zbog sasvim treće i tako izdejstvuje pritvor.
XS
SM
MD
LG