Dostupni linkovi

Legija pod čaršafom


RSE
Dvanaestog marta 2003. na dan ubistva Zorana Đinđića bio sam u svojoj kući u Beogradu a kada sam nakon vesti o atentatu na televiziji video svoju fotografiju sa tekstom da sam osumnjičen za ubistvo premijera nisam mogao da verujem i rekao sam sebi – Milorade, ovo mora da je neka greška – izjavio je u iskazu pred sudom Milorad Ulemek Legija prvooptuženi za ubistvo Zorana Đinđića.

Ulemek je rekao da se zbog situacije koja je nastala nakon atentata kratko vreme krio u jednom stanu u Novom Beogradu i da je tada dobio poruku od visokih funkcionera MUP Srbije čija imena nije želeo da navede u kojoj je pisalo: Nešto nije u redu, vodi računa, sprema ti se likvidacija. “Onda sam doneo odluku da se sakrijem u svojoj kući jer sam pretpostavio da policiji neće pasti na pamet da sam tamo”, rekao je Ulemek i ispričao da je u noći između 13. i 14. marta iz Novog Beograda preko Železničkog mosta na Savi, za vreme snežne vejavice ogrnut belim čaršavima, u jednom trenutku glumeći i klošara koji pretura po kontejnerima uspeo da se dokopa svoje kuće u naselju Filmski grad, gde se skrivao sve do predaje 2. maja ove godine.

Ulemek je rekao da je za to vreme njegovu kuću dva puta pretresala policija ali da ga nije pronašla jer se sakrio iza ormara u prostoriji u kojoj je ranije boravilo njegovo obezbeđenje. “Kada sam se predao u policiji sam jedino tražio da me ošišaju mašinom i da zaštite moju suprugu i decu”, rekao je Ulemek. Kada je završio sa iskazom Ulemek je raširio ruke i pogledao sudsko veće rekavši: “I to je to”.

Odgovarajući na pitanje suda Milorad Ulemek rekao je da nije imao saznanja da Dušan Spasojević i njegova grupa koji se u optužnici navode kao Zemunski klan pripremaju ubistvo Đinđića niti bilo kog drugog političara. Slobodan Milivojević, Ulemekov advokat, nije želeo da komentariše izjašnjavanje njegovog branjenika.
MILIVOJEVIĆ
Kad bude završio kompletno svoju izjavu i odgovorio na sva postavljena pitanja onda ćemo moći da damo komentare. Mislim da bi u ovom trenutku svaki komentar bio izlišan jer podleže opet kontra-komentarima a celina svega toga i čitavog tog događaja i svega onoga što je on već do sada dao i onoga što će dati kroz odgovore na pitanja svih ostalih učesnika u postupku tek će dati mogućnost da damo konačno i definitivno izjašnjenje.
RSE
Rajko Danilović, advokat porodice Đinđić novinarima je rekao:
DANILOVIĆ
Danas kad je trebalo da čujemo zaista odbranu od predmeta optuženja imamo jednu bledu neubedljivu priču jer je okrivljeni Ulemek bio u privilegovanom položaju, zna šta su drugi okrivljeni govorili, svedoci, šta se javnosti u štampi i drugim medijima pričalo, pa je pokušavao sebe samo da veže sa događajem onoliko koliko je morao i koliko je neizbežno.
RSE
Ispitivanje Ulemeka prekinuto je dva sata pre kraja radnog vremena suda jer je optuženi zbog prehlade imao problema sa glasom, a nastavak je zakazan za danas.
XS
SM
MD
LG