Dostupni linkovi

(Svi) Crnogorski slučajevi trgovine ljudima bez presuda


RSE
''Vlada Republike Crne Gore je doživjela gubitak javnog i internacionalnog povjerenja, nakon što je za trafiking propustila da optuži zamjenika državnog tužioca u dobro poznatom S.Č. slučaju'', kaže se u posljednjem izvještaju Stejt dipartmenta o seks trafikingu. U tom dokumentu se navodi da je Vlada, odgovarajući na kritike koje su uslijiedile, rekonstituisala svoj sistem za upućivanje žrtava i donijela nove krivične i proceduralne zakone koji su ojačali kazne i povećali institucionalni nadzor. Uz napomenu da crnogorski krivični zakon zabranjuje trgovinu ljudima i za to djelo propisuje kaznu do deset godina zatvora koja raste sa otežavajućim okolnostima, u izvještaju Stejt dipartmenta se navodi da od petnaest slučajeva, koji su tužilaštvu dostavljeni od 2002., nije bilo presuda.

Korupcija državnih službenika je i dalje problem. Žrtve su imenovale policajce i vladine zvaničnike koji su bili među njihovim klijentima, ali vlada nije preduzela legalnu akciju. ''Tužioci, koji su učestvovali u donošenju odluke da se slučaj S.Č. ne procesuira, su suspendovani, ali sa otpremninom. Jedinica za antitrafiking MUP-a Crne Gore je, takođe, raspuštena'', kaže se u tom izvještaju.

Za najveći dio perioda, na koji se izvještaj odnosi, smatraju u Stejt dipartmentu, vladin sistem za upućivanje žrtava koji je ranije funkcionisao, nije bio efikasan. Nakon što su uslijedile međusobne optužbe o pogrešnom vođenju slučaja S.Č., vlada i rukovodioci Skloništa za žrtve trafikinga u Crnoj Gori su obustavili saradnju u junu 2003, objašnjava se u ovom izvještaju i dodaje da je Vlada do marta 2004. otvorila novo Sklonište za žrtve trafikinga.

Crnogorskoj Vladi se, takođe, zamjera što žrtvama trafikinga nije omogućen rezidencijalni status, iako je potpisala regionalnu deklaraciju koja to propisuje. ''Žrtve koje se nijesu samoidentifikovale kao žrtve, optužene su za prostituciju ili deportovane'', neglašava se u ovom dokumentu.

U izvještaju Stejt dipartmenta se ipak navodi da je vlada uložila određeni napor radi prevencije seks trafikinga. Formiran je Nacionalni projektni odbor koji koordinira te aktivnosti, zatim, Antitrafiking radna grupa i usvojena nova strategija po preporukama internacionalnih eksperata, navodi se u izvještaju. Zvaničnoj Podgorici Stejt dipartment preporučuje transparentnost u borbi protiv trgovine ljudima i uključenje posmatrača na svim nivoima kako bi se pratila moguća umiješanost državnih službenika u ovaj vid organizovanog kriminala.

Podsjetimo, crnogorski seks trafiking slučaj pokrenut je početkom novembra 2002., nakon što je u sklonište ''Sigurne ženske kuće'' dovedena Moldavka S.Č., koja je četvoricu crnogorskih državljana, uključujući i zamjenika državnog tužioca Zorana Piperovića, optužila da su sa njom trgovali i navodili je na prostituciju. Nakon višemjesečne istrage nadležni tužilac je odustao od krivičnog gonjenja osumnjičenih zbog, kako je naveo u obrazloženju, nedostatka dokaza. Ta odluka naišla je na oštre kritike međunarodne i domaće javnosti, a crnogorska vlada se, nakon sugestije eksperata OEBS-a i Savjeta Evrope, obavezala da će preispitati mogućnosti za obnavljanje postupka u slučaju S.Č., koji je preuzela državni tužilac Vesna Medenica. Javnost ni do danas nije obavještena kakav je trenutni status tog slučaja i šta se sve preduzima oko eventualnog obnavljanja postupka u tom predmetu?

Nacionalni koordinator za borbu protiv trgovine ljudima Aleksandar Moštrokol danas nije želio da komentariše navode i preporuke iz izvještaja Stejt dipartmenta o seks trafikingu.
* * * * *
U OVOM MOMENTU U PODGORICI JE NEMOGUĆE SAZNATI GDJE SE NALAZI PREDMET MOLDAVSKE DRŽAVLJANKE S.Č., KOD DRŽAVNOG TUŽIOCA VESNE MEDENICE ILI PREDSJEDNIKA OSNOVNOG SUDA ŽARKA SAVKOVIĆA, A JOŠ TEŽE DA LI SE BILO ŠTO RADI PO PITANJU OBNAVLJANJA SUDSKOG POSTUPKA


RSE
Bivši zamjenik državnog tužioca Zoran Piperović, koji je bio jedan od osumnjičenih u aferi seks trafiking, ustvrdio je prije nekoliko dana da ima informaciju da je taj predmet iz Državnog tužilaštva vraćen u ruke predsjedniku Osnovnog suda Žarku Savkoviću, što, prema riječima Piperovića, znači ''da obnove postupka neće biti''. Ovu tvrdnju niko nije potvrdio, ali ni demantovao. Dvodnevni pokušaj da dođemo do predsjednika Osnovnog suda Žarka Savkovića bio je bezuspješan. I juče je bio na službenom putu, a danas na sastanku van zgrade, sa koga se, kako nam je rečeno, neće vraćati u kancelariju. Državni tužilac Vesna Medenica je kao i obično zauzeta, a njena sekretarica je rekla da će provjeriti gdje je predmet i obavijestiti nas, ali do momenta slanja ovog izvještaja nijesmo dobili povratnu informaciju.

''Bez obzira na to gdje se predmet nalazi, u Tužilaštvu ili Osnovnom sudu, slučaj trafikinga moldavske državljanke S.Č. moguće je ponovo otvoriti'', kaže za Radio Slobodna Evropa advokat Dragan Prelević koji je bio pravni zastupnik S.Č. u ovom postupku. On je precizirao da postoje dva osnova za obnavljanje postupka.
PRELEVIĆ
Prvi je otkrivanje novih činjenica. Pored toga što te činjenice postoje u predmetu i u vezi sa predmetom svelo se na potragu za dodatnim izjašnjavanjem i svjedočenjem oštećene, najvjerovatnije je da se ona neće odazvati na takav poziv. Drugi pravac koji je apsolutno zanemaren i koji je neobjašnjen ostao je da, ukoliko se utvrdi da su nadležni organi Tužilaštva zloupotrebom službenog položaja obustavili prethodni postupak, odnosno, odustali od gonjenja u ovom potupku koji je vođen, i ja mislim da je to bio jedan vrlo jednostavan pravac u kojem je Tužilaštvo moralo da postupa, ali prošlo je toliko vremena i od samog slučaja i od izvještaja OEBS-a i od promjene u Tužilaštvu, tako da ja lično ne vjerujem da se radi na ovom predmetu više.
RSE
Čak i u slučaju da je tačna informacija da je Tužilaštvo vratilo predmet Osnovnom sudu?
PRELEVIĆ
To nema veze. To ništa ne znači. Predmet može biti bilo gdje. Ako se na bilo koji način dođe do novih činjenica koje bacaju drugo svijetlo na odluku Tužilaštva, tužilac po zakonu može da obnovi postupak.
RSE
Podsjetimo, zbog sumnje da su trgovali moldavskom državljankom i navodili je na prostituciju, bila su uhapšena četiri crnogorska državljanina koji nijesu osuđeni. U međuvremenu crnogorska vlada je formirala komisiju koja je trebala da utvrdi da li je bilo zloupotreba od strane policije tokom istrage. Ni nalazi ove komisije do danas nijesu dostupni javnosti.
XS
SM
MD
LG