Dostupni linkovi

Da li je moguća koalicija DSS – SRS?


RSE
Dejan Đurđević, zamenik predsednika Republičke izborne komisije.
ĐURĐEVIĆ
Gospodin Tomislav Nikolić je dobio 30,44 procenata, gospodin Boris Tadić je dobio 27,60 procenata, gospodin Bogoljub Karić je dobio 18,18 procenata, gospodin Dragan Maršićanin je dobio 13,29 procenata, gospodin Ivica Dačić je dobio 4,02 procenta i gospođa Jelisaveta Karađorđević je dobila 2,02 procenta. Ostali kandidati su osvojili manje od jednog procenta glasova.
RSE
Posmatrači OEBS i Saveta Evrope pozitivno su ocenili postupak sprovođenja prvog kruga predsedničkih izbora u Srbiji, ali su ukazali na potrebu da se razmotri mogućnost poboljšanja u oblasti upisa birača i finansiranja kampanje. Posmatračka misija je zaključila da je novi zakon o finansiranju kampanje tek prvi korak u pravcu poboljšanja transparentnosti i odgovornosti u tom delu izbornog postupka. Nažalost, zakonu nedostaje jasnoća. Potrebno je jasno definisati gde počiva odgovornost za finansijsku kontrolu a ona treba da obezbedi da kandidati znaju koji iznos sredstava dobijaju i kada će sredstva dobiti, rekao je Stiven Neš, šef Misije za posmatranje izbora Kancelarije za demokratske institucije i ljudska prava pri OEBS.

Posmatrači su pozdravili nedavne izmene izbornog zakonodavstva kojima je ukinut uslov od 50 odsto obavezno izašlih birača za uspešnost izbora. Takođe je pozdravljeno i to što je omogućeno glasanje dijaspori, zatim bolesnim i nepokretnim licima, ali i ukazano na to da ni birači koji privremeno borave u Crnoj Gori nisu imali mogućnost da glasaju u toj Republici. Bahar Čebi, šef delegacije Kongresa lokalnih i regionalnih vlasti pri Savetu Evrope:
ČEBI
Mi smo konstatovali da je glasanje proteklo u mirnoj i staloženoj atmosferi i da nisu zabeležene nikakve značajne neregularnosti.
* * * * *
DRUGI KRUG PREDSEDNIČKIH IZBORA, MOGAO BI ZA SRBIJU ZNAČITI DALEKO VIŠE OD USTOLIČENJA PREDSEDNIKA. BICE TO PRELOMNI POLITICKI TRENUTAK, JER SE VLADAJUCA KOALICIJA, I INACE NA KLIMAVIM NOGAMA, VEC PRILICNO PODELILA OKO PODRSKE BORISU TADICU. DEMOKRATSKA STRANKA SRBIJE OSTAJE ZASAD CVRSTO PRI ODLUCI DA U DRUGOM IZBORNOM KRUGU NE PODRZI TADICA, DOK GA OSTATAK KOALICIJE PODRZAVA


RSE
Dan nakon prvog kruga predsedničkih izbora u Srbiji sve vrvi od pregovora i dogovora što najavljenih što tajnih. Jedno se čini izvesnim a to je da Boris Tadić, predsednik Demokratske stranke, koji je skupa sa prvoplasiranim Tomislavom Nikolićem ušao u drugi krug predsedničke trke, ostaje i dalje pri ubedljivom stavu da očekuje podršku sveukupne demokratske javnosti u Srbiji, ne želeći da izdvaja nijednu stranku niti da od bilo koje stranke, kako je rekao, moli podršku.
TADIĆ
Ne govorim o strankama i nije vreme da govorim o konkretnim strankama nego stranke treba sebe da prepoznaju. Političari takođe, pojedinci, građani koji su glasali na ovim izborima za neke druge političke opcije ili kandidate ali koji ne dovode u pitanje te osnovne vrednosti, političke prioritete koji su pred Srbijom.
RSE
Srpski pokret obnove jedina je stranka vladajuće koalicije koja je i pre izbora jasno istakla da će u drugom krugu podržati Borisa Tadića. U javnosti je ostao jak utisak da ovog puta Srpski pokret obnove i njen lider Vuk Drašković, jedini u takozvanom demokratskom bloku, nisu želeli da kalkulišu sa pitanjem koga podržati u drugom krugu. Dan nakon prvog kruga, Srpski pokret obnove ponavlja taj stav, dodajući da je “za budućnost Srbije apsolutno neophodno da Tadić pobedi u drugom krugu, jer bi u protivnom nacija bila vraćena u Miloševiševo vreme sukoba, mrženje, siromaštva i međunarodne izolacije”, stoji u saopštenju Srpskog pokreta obnove. Zanimljiv obrt dešava se sa G17 Plus koja isprva nije podržala Tadića a sada ga podržava idući i korak dalje sa tvrdnjom da Vlada Srbije u kojoj G17 ozbiljno participira ne može da funkcioniše sa tako poražavajućim rezultatom kandidata Koalicije Dragana Maršićanina. I sam Maršićanin je u svojoj prvoj izjavi nakon izbornog fijaska istakao da njegov poraz na izborima neće doprineti političkoj stabilnosti u zemlji i da se sada otvara i pitanje opstanka Vlade Srbije. Analitičari, pa i oni koji su poslovnično naklonjeniji Koštunici i Demokratskoj stranci Srbije smatraju da čak i kada niko do jeseni ne bi krenuo da ruši Vladu, ovakva vlada nema legitimnost nakon rezultata koji je kandidat koalicije Dragan Maršićanin ostvario na izborima. Zato pragmatični G17 Plus već u izbornoj noći saziva pres konferenciju na kojoj zahteva rekonstrukciju vlade ili nove izbore. A Mlađan Dinkić, potpredsednik stranke, ističe:
DINKIĆ
Mi nemamo nameru da u tom slučaju učestvujemo u nečemu za šta znamo da bi značilo povratak u devedesete godine. Dakle, zato podržavamo u drugom krugu demokratskog kandidata gospodina Tadića. Raditi u vladi koja ima neizvesnost trajanja, automatski daje šansu onima koji imaju novac, koji mogu da kupuju sudove, sudije, koji mogu da utiču na neke medije. Imate onda situaciju u kojoj jednostavno ljudi koji su u G17 Plus ne mogu da daju maksimalne rezultate.
RSE
Na koga je mislio Dinkić nije teško pogoditi ali s druge strane postavlja se pitanje da li kolebljiva podrška G17 Tadiću u drugom krugu izbora ima relevantnu težinu kada je reč o biračima. Visoko trećeplasirani Bogoljub Karić podsećamo, najavljuje:
KARIĆ
Mogu da podržim samo onoga ko mi bude potpisao da će izvršiti sve ono što sam ja obećao građanima Srbije.
RSE
Tadićev stav kada je reč o Karićevoj ponudi nije isključiv.
TADIĆ
Bogoljub Karić je postigao jedan zavidan politički uspeh. Istovremeno moram da primetim da Bogoljub Karić očekuje da da podršku nekome ko njemu da podršku tako da mislim da se tu malo vrtimo u krugu. Mislim da je na dnevnom redu podrška nekome od predsedničkih kandidata koji su ostali u drugom krugu a ne podrška kandidatima koji nisu ušli u drugi krug. Pretpostavljam da ću i sa Bogoljubom Karićem razgovarati, kao što sam i svih prethodnih dana, vrlo konstruktivno.
RSE
Da li će ovogodišnje izborno iznenađenje u liku kontroverznog srpskog tajkuna Bogoljuba Karića još jednom iznenaditi domaću pa i svetsku javnost i bezuslovno podržati Tadića u drugom krugu, što bi Kariću i njegovoj tek osnovanoj stranci u demokratskom delu javnosti svakako više podiglo popularnost i ugled od trošenja novaca od silna nagrađivanja uglednih javnih ličnosti, jer bi se praktično na delu pokazalo kojoj Srbiji u perspektivi ovaj izvanredno plasirani kandidat grupe građana naklonjeniji – demokratskoj ili radikalnoj? U slučaju da Karić ne podrži nikoga, to bi takođe značilo da svojim biračima nije preporučio kandidata Demokratske stranke Borisa Tadića. Karić će, kako je i sam najavio, će ovih dana izaći sa jasnim stavom.

S druge strane, kako Radio Slobodna Evropa nezvanično saznaje do razgovora Tomsilava Nikolića i Vojislava Koštunica je već došlo, a tema tog razgovora, prema saznanjima našeg izvora, bila je moguća koalicija na relaciji DSS-Radikalna stranka. Nismo uspeli da proverimo ovu informaciju ali Tomislav Nikolić je danas izjavio nešto što se može tumačiti i kao ponuda Koštunici i kao upozorenje da se u protivnom spremi na raspisivanje parlamentarnih izbora.
NIKOLIĆ
Danas ću da pozovem Vojislava Koštunicu da vidim da li je razmišljao uopšte... Trenutno je on najodgovorniji čovek u zemlji. Ja sam pobednik na predsedničkim izborima, imam najviše glasova, on vrši izvršnu vlast kao predsednik Vlade, nas dvojica bi trebalo o tome da razgovaramo. Ja samo želim da se kriza reši novim vanrednim parlamentarnim izborima i možemo odmah da određujemo i datum.
RSE
Dobri poznavaoci prilika u Koštuničinoj DSS tvrde da lidera te stranke i najuže rukovodstvo od namere da ne podrže Borisa Tadića neće odvratiti čak ni jasan stav Evropske unije koja je u ponedeljak poručila da u drugom krugu predsedničkih izbora svi demokratski lideri u Srbiji treba da se udruže kako bi srpski narod kao u oktobru 2000. rekao odlučno ne izolaciji i stagnaciji iz prošlosti i dao glas za evropsku budućnost svoje zemlje. Tadić je i u nedelju nakon saopštenih rezultata odbacio mogućnost ulaska Demokratske stranke u rekostruisanu vladu. No, Tadić je takođe rekao da Demokratska stranka u ovom trenutku nema namere da ruši vladu. S druge strane, i kohabitacija nestabilne vlade sa stabilnim budućim predsednikom ne čini se ni dovoljno racionalnim ni izglednim rešenjem.
XS
SM
MD
LG