Dostupni linkovi

Državni heroinski poslovi


RSE
Niti ja niti bilo koji drugi pripadnik Jedinice za specijalne operacije nemamo nikakvog učešća u organizaciji ili izvršenju atentata na premijera Zorana Đinđića, rekao je Milorad Ulemek pred sudskim većem Specijalnog suda. Prvooptuženi je takođe kazao da se sa premijerom Đinđićem prvi put sreo u noći između 5. i 6. oktobra 2000. godine i taj razgovor opisao kao korektan, te dodao da je video da Đinđić nema zle namere. Prema Ulemekovim rečima, on se sa Đinđićem sreo i 6. oktobra u Surčinu kada su sastanku prisustvovali i Čedomir Jovanović, zatim bivši šef Biroa za komunikacije Vlade Srbije Vladimir Beba Popović, kao i funkcioner Demokratske stranke Goran Vesić. Bili su uplašeni od moguće reakcije vojske ali sam im rekao da imam dovoljno ljudi da sprečim intervenciju dok se ne organizuju, kazao je Ulemek. S druge strane, Goran Vesić u izjavi za Radio-televiziju B92 kaže da su ovakve tvrdnje Ulemeka netačne jer se 6. oktobra nije ni nalazio u Srbiji, da se vratio tek 8. oktobra i da su njegov povratak zabeležile i televizijske kamere.
VESIĆ
Naime, javnosti je poznato da sam ja bio osuđen na tri godine zatvora od strane Miloševićevog režima. Nisam bio tu 5. oktobra jer mi je pretio zatvor. Vratio sam se 8. oktobra tako da je zaista nemoguće da sam se sastao sa nekim 6. oktobra u Beogradu kad naprosto nisam bio u Beogradu.
RSE
U nastavku svog iskaza Ulemek je naveo da je nakon hapšenja Slobodana Miloševića aprila 2001. godine prisustvovao večeri u kući surčinskog biznismena Dragoljuba Markovića na kojoj su pored domaćina bili i Vesić, Popović, Buha i Jovanović, ali da je Vesić ubrzo otišao jer je tu došao samo zbog susreta sa premijerom Đinđićem koji je, međutim, zbog obaveza bio sprečen da prisustvuje sastanku. Rekli su da hoće da me uključe u državni posao i tražili konspiraciju, rekao je Ulemek. Tada je, prema Ulemekovim rečima, dogovoreno da se droga koja se nalazila u trezoru jedne banke za koju optuženi pretpostavlja da je Komercijalna, oko 600-700 kilograma heroina prebaci u Bosnu, Hrvatsku i Rumuniju, a potom dalje na Zapad gde bi bila prodavana. Prema njegovim rečima, za taj posao angažovao je tri pripadnika Jedinice za specijalne operacije. Navodeći da je heroin prevožen u paketima od 200 kilograma, Ulemek je kazao da ga je u Republici Srpskoj dočekao bivši savetnik premijera za bezbednost Zoran Janjušević sa trojicom saradnika. Nekadašnji potpredsednik Vlade Čedomir Jovanović negira da je večera o kojoj govori Ulemek ikada bila i održana.
JOVANOVIĆ
Ono što je danas rečeno nije tačno, kao što nije bilo tačno ni ono što je govorio pre mesec dana kada je, recimo, poručio javnosti preko svog advokata da se krije u svojoj kući po savetu pripadnika policije. Ja želim da se sudski proces završi, da dobijemo sve odgovore i da svi oni koji su odgovorni za ono što se desilo u našem društvu odgovaraju.
RSE
Govoreći o pobuni Jedinice za specijalne operacije Ulemek je kazao da je jedinica bila izmanipulisana jer im je prilikom hapšenja braće Banović rečeno da privode opasne kriminalce. Advokat porodice Đinđić Rajko Danilović kaže da je Ulemek ipak potvrdio neke navode optužnice.
DANILOVIĆ
Prvu tačku optužnice potvrdio je da je on zaista bio umešan u pobunu Crvenih beretki, da je on to vodio, vodio pregovore, pravio dogovore, sporazume sa predstavnicima Vlade.
RSE
Advokati Milorada Ulemeka Legije nakon suđenja izbegli su susret sa novinarima a do trenutka slanja ovog izveštaja nisu bili dostupni za komentar današnjeg pretresa. Suđenje se nastavlja sutra u deset časova.
XS
SM
MD
LG