Dostupni linkovi

Komisiji za Srebrenicu još mjesec dana mandata


RSE
Komisija za Srebrenicu, na 41. kucanoj strani, predala je Vladi Republike Srpske konačan izvještaj o svom petomjesečnom radu. Na osnovu podataka iz Republike Srpske, locirana je 31 masovna grobnica, dok će se broj stradalih utvrditi tek nakon ekshumacija. Predsjednik Komisije Milan Bogdanić:
BOGDANIĆ
Ja se nadam da će ovaj izvještaj imati istorijski karakter. Neskromno je ovo reći, ali, zaista je došlo do jedne istorijske spoznaje – da se moramo suočiti sami sa sobom. Isto tako, očekujemo da će model po kojem je radila Komisija biti univerzalan, na prostoru cijele Bosne i Hercegovine, po pitanju istraživanja sudbine svih nestalih lica, bez obzira na nacionalnu, vjersku i drugu pripadnost.
RSE
Komisija u svom izvještaju, i pored brojnih pritisaka, kako kaže Bogdanić, nije koristila riječ genocid, mada je, kako nezvanično saznajemo, on upotrijebljen, citirajući presudu generalu Radoslavu Krstiću.
BOGDANIĆ
Bili su značajni pritisci na Republiku Srpsku, međutim, mogu reći da ova komisija nije sudsko-istražni organ, mada se rukovodila metodom istraga koje provode ti organi u utvrđivanju činjenica i prikupljanju materijalnih dokaza.
RSE
Mada je Komisija završila svoj rad, mandat joj je produžen na još mjesec dana, potvrdio je predsjednik Komisije Milan Bogdanić, jer su, kako je obrazložio, tek u posljednje vrijeme, od bošnjačkih udruženja i institucija, dobili spisak žrtava iz Srebrenice.
BOGDANIĆ
Na žalost, te su nam informacije stigle u posljednji čas i mi očekujemo u narednih mjesec dana, za koje će biti produžen mandat rada Komisije, da ćemo dobiti tražene informacije iz federalnih organa i institucija.
RSE
Eksuhumacija srebreničkih žrtava trajaće godinama, saglasni su Milan Bogdanić, ali i Amor Mašović, predsjednik Federalne komisije za traženje nestalih.
BOGDANIĆ
Obzirom da se radi o sekundarnim grobnicama, proces ekshumacije je izuzetno spor, tako da će sigurno više godina trajati.
MAŠOVIĆ
Bolje reći godinama, nego mjesecima, jer se radi o sekundarnim masovnim grobnicama. Svaka od njih vjerovatno sadrži posmrtne ostatke sa više od 100 tijela, a to znači mjesec i po do dva mjeseca rada po jednoj masovnoj sekundarnoj grobnici. Pred nama su vjerovatno godine rada na ekshumaciji, ne samo ovih 33, nego i drugih grobnica, za koje mi znamo već duži period.
RSE
Kako nam je potvrdio Amor Mašović, prva procjena lociranih grobnica, na osnovu podataka Komisije za Srebrenicu, obaviće se u ponedjeljak, 14. juna, u selu Sandići kod Bratunca.
*****
Izvještaj Komisije o Srebrenici sadrži dokumente koji jasno ukazuju da je "Operacija Krivaja” bila planirana u tri faze, napad na Srebrenicu, odvajanje žena i djece i likvidacija muškaraca, kaže se u pismu koje je danas visoki predstavnik za BiH Paddy Ashdown uputio visokom predstavniku Evropske unije za vanjsku i sigurnosnu politiku Javieru Solani i generalnom sekretaru NATO-a Jaapu de Hoop Schefferu, saopštio je Ured visokog predstavnika. Izvještaj pruža detaljne informacije o učešću vojnih i policijskih jedinica Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske i navodi naredbe za učešće policijskih jedinica iz Republike Srpska Krajina i Republike Srbije.

Ashdown naglašava da će biti potrebno dalje istražiti ove informacije, te da “ništa što je Komisija otkrila ne zamjenjuje u bilo kom smislu punu saradnju sa Haškim tribunalom, koja se zahtijeva, ukoliko BiH želi ostvariti korak naprijed u svojim odnosima sa evroatlanskim institucijama”. O tom pitanju, saopćio je Ashdownov ured, konačno će odlučivati ICTY.

Visoki predstavanik je zaključio da informacije, koje se nalaze u Izvještaju, zajedno sa javnim izjavama, koje su nedavno dali pojedini lideri u Republici Srpskoj, možda ukazuju na njihovu veću spremnost da se suoče sa pitanjem odgovornosti za Srebrenicu i kažnjavanjem zločina.
XS
SM
MD
LG