Dostupni linkovi

Oružani sukob zbog secesije članica SCG –greška u kucanju


RSE
''Nema politike državne zajednice mimo politike država članica'', rekao je Dragan Kujović, potpredsjednik crnogorskog parlamenta, komentarišući izjavu generala Ljubiše Jokića, šefa Vojnog kabineta predsjednika Srbije i Crne Gore, koji ima mogućnost da vojska primijeni silu u Crnoj Gori predviđenu predlogom Strategije odbrene državne zajednice, objasnio je greškom u kucanju. Kujović je karakter prvobinog sadržaja predloga Strategije odbrane državne zajednice ocijenio unitarnim i suprotnim Ustavnoj povelji i položaju država članica, naglasivši, da cijeli koncept državne zajednice počiva na zajedništvu, a ne na jedinstvu.
KUJOVIĆ
Krajnje je neuvjerljivo obrazloženje da se radilo o tehničkoj grešci, odnosno o grešci u kucanju. O tome dovoljno govore formulacije koje su, navodno mijenjane, greškom tehničke prirode i činjenica da za Prijedlog strategije, na Savjetu ministara nije glasao ministar Nurković. Zaista ima razloga, a postoji i obaveza država članica, da pažljivo i u kontinuitetu prate sve što se dešava u procesu odlučivanja u institucijama državne zajednice.
RSE
Podsjećanja radi, Savjet ministara državne zajednice je povukao prijedlog Strategije odbrane Srbije i Crne Gore sa dnevnog reda sjednice zakazane za utorak, uz obrazloženje o potrebi država članica da se neposrednije upoznaju sa ovim dokumentom. Predsjednik državne zajednice je o ovoj odluci informisao predsjednika crnogorskog parlamenta Ranka Krivokapića, koji je prekjuče od njega i zatražio da povuče taj dokument radi interesa Crne Gore i da ga dostavi Skupštini u Podgorici na razmatranje. Podgorički dnevnik ''Vijesti'' danas objavljuje izjavu sekretara Vrhovnog savjeta odbrane i šefa Vojnog kabineta predsjednika državne zajednice, generala Ljubiše Jokića, koji je rekao da je u pitanju greška u kucanju. Jokić je precizirao da se misli na secesiju dijela teritorije članice, a nipošto na secesiju jedne države članice od druge.

''Grešku u kucanju je mogao napraviti bilo ko, ali to ne amnestira zvanične institucije od odgovornosti'', rekao je general Blagoje Grahovac, savjetnik predsjednika crnogorskog parlamenta. ''Siguran sam da je ovaj pokušaj ''vađenja'' iz greške ustvari pokušaj spašavanja Ministarstva odbrane i Savjeta ministara od odgovornosti'', rekao je Grahovac.
GRAHOVAC
Nosilac izrade tog dokumenta je Ministarstvo odbrane i ono treba da bude zvanični organ koji Predlog i Nacrt strategije odbrane dostavlja Savjetu ministara. Savjet ministara je taj koji bi trebao biti zvanični organ za dostavljanje Strategije odbrane prema Skupštini zajednice.
RSE
''Vitalni interes ili zadatak u Strategiji odbrane državne zajednice i država članica , kako se navodi, ne može biti Kosovo'', rekao je Miodrag Iličković, potpredsjednik Socijaldemokratske partije, dodajući: ''Naš vitalni interes je rješavanje statusa Crne Gore, a ne status Kosova''. Iličković ocjenjuje da u Strategiju odbrane ne može biti uključena bezbjednost, jer to pitanje pripada državama članicama, pa se na taj način krši Ustavna povelja. Nazivajući bajkama opravdanje greške u kucanju, Iličković ocjenjuje vrhuncem cinizma i skandalom, nuđenje ovakvog dokumenta crnogorskim poslanicima.
ILIČKOVIĆ
Pri takvim konstatacijama i takvim razmišljanjima mi ne znamo od koga treba da se branimo i od koga nam prijeti opasnost? Da li od onih sa kojima pravimo Strategiju odbrane ili od nekih trećih. Na kraju da se našalim: ako ovaj tekst preživi još neko prekucavanje, mi možemo doživjeti da jedno jutro budemo, daktilografskom greškom, bombardovani. Možda bi najbolje bilo da ove generale naučimo da kucaju na mašinu.
XS
SM
MD
LG