Dostupni linkovi

Mjesne zajednice kao mrtvačnice


RSE
Iskusni putnici kažu da, ako hoćete da u kratkom vremenu saznate puno o nekom gradu, obiđete njegovu pijacu i groblje. U Budvi kapele nema. Zato su se pojedinci dosjetili, pa mjesne zajednice pretvaraju u mrtvačnice. O takvom primjeru govori Veselin Vujošević.
VUJOŠEVIĆ
Više puta je ovdje sahranjena osoba koju ja ne znam. Ne poznajem. Mi moramo svi da izlazimo sa druge strane da ne bi deranžirali, jer pred kuću metnu stolice i tu je sahrana. Ali ja u mom stanu ne mogu da mrdam. Ne mogu da mrdam, moram zavjese da metem, moram da idem iz mog stana u odjeljenje koje ima mrtvaca, jer ko god umre ja dva dana ne smijem da se krećem u mom stanu. Da idem i reagujem kod osoba koji su ih izložili, to ne dolazi u obzir.
RSE
Vujošević je četrdeset godina živio u Parizu, a prije četiri se doselio u Budvu da bi tu proveo penzionerske dane. Jedan je od rijetkih koji želi o ovome javno da govori, jer kaže, u domaćem okruženju građansko pravo pojedinca podređeno je rođačkom pravu.
VUJOŠEVIĆ
Ja sam zapazio da ovdje zakon ne postoji i ako postoji ne respektuju ga. Čini mi se i to je malo provincija, pa niko ne smije protiv nikog da preduzme neke mjere. Ako je Budvanin onaj koji može da ga kazni, neće ga kazniti zato što je Budvanin. Treba zakon da postoji koji ćemo respektovati.
RSE
Tragom ove priče pokušali smo pronaći odgovor na pitanje ko gazduje zajedničkim prostorima u stambenim zgradama. Portparol budvanske Skupštine opštine Andrija Petković kaže da je Zakon o etažnoj svojini, koji bi trebalo da reguliše tu oblast, neprimjenjiv.
PETKOVIĆ
Razlog je što je taj republički Zakon o etažnoj svojini 1995. godine dosta nepraktičan i neophodna je njegova promjena.
RSE
U Opštini ne znaju za primjer da se njena Mjesna zajednica u stambenoj zgradi koristi kao mrtvačnica.
PETKOVIĆ
Nemamo podatke da je neko oformio kapelu. Mislimo da bi trebalo da se neko obrati sanitarnoj inspekciji.
RSE
Što kažu građani?
BUDVANKA
Ovo je sramota. Tamo je Mjesna zajednica, a ne kapela.
BUDVANIN
Mi smo ovdje kod ''BIP''-a. Stanovi su takvi da se niza stepenice ne može sanduk iznijeti. Uski hodnici, uska stepeništa, pa zato su i došli. Ko god ovdje umre izložen je u prostorijama Mjesne zajednice.
RSE
Inače, izgradnja kapele, kao najčešćeg predizbornog obećanja i bivše i sadašnje lokalne vlasti u Budvi, još nije ni u nagovještaju.
XS
SM
MD
LG