Dostupni linkovi

Nova jugoistočna Evropa – sljedeće proširenje


RSE
Odluka Stalnog odbora zemalja članica Evropske unije da se Hrvatskoj prihvati status kandidata i da početkom sljedeće godine krenu pregovori o članstvu je sjajna, kazao je hrvatski premijer Ivo Sanader na konferenciji „Nova jugoistočna Evropa – sljedeće proširenje“, koja je danas započela u Dubrovniku:
SANADER
Nadam se da će Vijeće ministara, koje će prethodniti sjednici Evropskog vijeća, dakle predsjednika Vlada, koja je sazvana za 17. i 18. lipnja, potvrditi ove odluke COREPER-a i da ćemo na taj način završiti ovu jednu fazu koja je bila iznimno važna za Hrvatsku, ali siguran sam i za cijelo naše susjedstvo.
RSE
Po njegovim riječima, ovo je snažna poruka Hrvatskoj, ali i cijeloj regiji, koja je srce Evrope. „Hrvatska će“, najavio je Sanader, „biti još odgovornija za budućnost ovog dijela Evrope i želja nam je da naše okruženje pronađe političku stabilnost i omogući svojim građanima bolji život.“

„Što prije Hrvatska postane članicom EU, to će i ostalim zemljama regije pristup biti lakši“, kazao je na skupu i hrvatski ministar vanjskih poslova Miomir Žužul.

Na trodnevnoj konferenciji o evropskoj perspektivi jugoistoka Evrope, čiji je samo uvodni dio bio otvoren za javnost, okupio se i niz političara iz regije. Član Evropske komisije Janez Potočnik, ministar vanjskih poslova Bosne i Hercegovine Mladen Ivanić, potpredsjednica makedonske Vlade Radmila Šekerinska i ministrice evropskih integracija Crne Gore i Albanije Gordana Đurović i Ermelinda Meksi. U Dubrovniku je danas i povjerenik EU za vanjsku politiku Chris Patten. On se sutra u Zagrebu sastaje sa predsjednikom Mesićem i premijerom Sanaderom, a u Petrinji će obići šest obitelji hrvatskih i srpskih povratnika.
XS
SM
MD
LG