Dostupni linkovi

Crna Gora ne želi da se miješa u unutrašnje stvari Srbije


O PREDSTOJEĆIM PREDSJEDNIČKIM IZBORIMA U SRBIJI I MOGUĆIM IMPLIKACIJAMA NA CRNU GORU I ODNOSIMA UNUTAR DRŽAVNE ZAJEDNICE, ZA NAŠ PROGRAM GOVORI MIODRAG VLAHOVIĆ, DIREKTOR PODGORIČKOG CENTRA ZA REGIONALNE I BEZBJEDNOSNE STUDIJE

RSE
Gospodine Vlahoviću, stiče se utisak da je Crna Gora manje nego ikad zainteresovana za predstojeće predsjedničke izbore u Srbiji?
VLAHOVIĆ
Ne bih rekao da se o tome radi. Crna Gora je u posljednjih nekoliko sedmica bila opterećena drugim stvarima, ili da budem precizniji neke druge stvari u Crnoj Gori su bile aktuelnije od predstojećih predsjedničkih izbora u Srbiji. Crna Gora je zainteresovana da predsjednički izbori u Srbiji proteknu u redu i regularno, da se izabere onaj kandidat koji je zaista proizvod većinske volje građana Srbije. Radi se o tome: ko može biti izabran i kakve implikacije pojedinih izbora mogu biti su sasvim drugi nivo problema.
RSE
Kako se rezultat ovih izbora može odraziti na Crnu Goru, pogotovo u slučaju pobjede radikalnije, nacionalističke opcije?
VLAHOVIĆ
Na žalost, na političkom tanjiru u Srbiji su opcije koje, ako ne kao dominantnu, onda bar kao neizbježnu, imaju tu natruhu nacionalizma, odnosno, onog seta ideja koja je nazalost bila dominantan faktor srpske politike u posljednjih petnaestak godina, na jedan način koji je bio krajnje problematičan, kao što svi znamo. Moguće posljedice izbora, recimo, gospodina Nikolića na mjesto predsjednika Srbije su svakako loše, za Srbiju prije svega, ali i za državno-pravnu vezu Srbije i Crne Gore. Ovdje, medjutim želim da kažem da, ukoliko izbor birača u Srbiji bude takav, onda je Srbija odgovorna za taj izbor. Prečesto se čuje iz političkih, analitičkih, a čak i iz diplomatskih krugova, kako u Crnoj Gori, bar ovaj dio koji se zalaže za nezavisnost jedva čeka da gospodin Nikolić bude izabran za predsjednika. To je krajnje nekorektno i prilično površno gledanje na stvari. Crna Gora ima mnogo važnije i ozbiljnije i istorijski relevantnije razloge da bude nezavisna, nego što bi to bio eventualni izbor gospodina Nikolića, ali ako taj gospodin bude izabran sa setom ideja i političkih opcija za koje se zalaže, za to će biti odgovorna, prije svega Srbija, onakva kakva je ona danas.

Posljedice tog i takvog izbora će biti loše zato što, ukoliko ne dođe do nekih političkih lupinga u nastupu i aktivnostima gospodina Nikolića i one političke opcije za koju se on zalaže, onda treba očekivati zatezanje odnosa na liniji Podgorica – Beograd i čini mi se da zvanična Podgorica treba da bude spremna na tu situaciju i da zaštiti legitimne crnogorske interese. Crna Gora ne može biti u komunikaciji sa Srbijom koja joj otvoreno i eksplicitno želi ukinuti i nacionalni, državni, ekonomski i svaki drugi integritet, identitet i interes. Ono što se meni čini jeste da, ukoliko gospodin Nikolić bude izabran pošto će se raditi, na sreću po svemu sudeći o regularnim i korektnim izborima, mislim da čak i taj i takav izbor građana Srbije da će Evropa morati da prihvati i da će prihvatiti. U tom smislu malo je drugačije kako će reagovati Zapad na taj i takav mogući scenario, a kakva mora ili bi trebala biti reakcija političke Crne Gore.
RSE
Očekujete li da se crnogorske političke strukture javno odrede prema pojedinim kandidatima, odnosno, nagovijeste poteze ili ukažu na posljedice koje bi uslijedile u slučaju pobjede nekog od kandidata?
VLAHOVIĆ
Ne očekujem. Mislim da bi to bilo kontraproduktivno. Ne kažem da o tome ne postoje razmišljanja i u zvaničnim i manje zvaničnim krugovima (kojima ja pripadam), ili u nezvaničnim, o tome kakvi su mogući scenariji i reperkusije, posljedice tog i takvog izbora? Međutim, mislim da bi bilo krajnje deplasirano, kontraproduktivno i pogrešno, manje pametno nego što je to potrebno, da Crna Gora na bilo koji način prije samog izbora reaguje. To je ipak stvar Srbije i jedna od stavki u toj logici odnosa između Crne Gore i Srbije koje bi valjalo uspostaviti, a koja, na žalost, još uvijek ne postoji jeste da se jedni drugima ne miješamo u ono što se kolokvijalnim i diplomatskim riječnikom zove unutrašnje stvari.
  • 16x9 Image

    Esad Krcić

    Zahvaljujući ranom angažmanu u Radio Beogradu ostaje trajno vezan za radio, kao medij. Član crnogorskog dopisništva RSE je od 2001. Pisao je za CG Ekonomist, a realizovao je i niz radijskih i TV projekata.

XS
SM
MD
LG