Dostupni linkovi

Čekanje Ede Murtića


RSE
Gotovo nema poznatijeg izvora svjetske umjetnosti 20. stoljeća u kojoj nije ime hrvatskog slikara Ede Murtića.
MURTIĆ
Za mene postoji jedino pravo mjerilo kod umjetnika, a to je gdje mu se nalaze djela, u kojim muzejima, u kojim galerijama, u koliko galerija u svijetu, ali muzeja, ne nekakvih malih, privatnih. I onda o tome možemo razgovarati.
RSE
Samo u prošloj godini Murtić je imao nekoliko reprezentativnih svjetskih izložbi, od španjolske Ibize do Pariza i jesenas Moskve. Upravo oko tog velikog ruskog nastupa, tvrdi Murtić, bivše Račanovo Ministarstvo kulture pravilo je velike probleme:
MURTIĆ
Oni su formalno zabranili izložbu u Moskvi, da bi išla nekakva naiva ili ne znam što drugo, ali Rusi su rekli – pardon, mi želimo Murtića. Onda je uskočio Grad Zagreb da to plati. Ministarstvo je, dakle, odbilo. To se ne zna, o tome se nije pisalo. Rusi su napravili jedan sjajan katalog, a ovdje je u zamjenu došla izložba ruske avangarde. Međutim, ovaj je to odbio.
RSE
Dolaze izbori, nova, HDZ-ova vlast, novi ministar. Slučaj drugi:
MURTIĆ
To je mene totalno raspalilo i rastužilo. Prije dvije godine sam imao poziv Muzeja iz Beča (Kunsthistorisches Museum), njihovog odjela za modernu umjetnost i ja sam to prihvatio i trebalo je ići u petom, šestom, sedmom mjesecu, znači tri mjeseca je trebala trajati izložba. Tome sam sve podredio, to sam smatrao jako važnim, jer ako Kunsthistorische Museum zove jednog umjetnika, onda to ima neku svoju težinu, to se ne događa sasvim slučajno. Nisu tražili da Hrvatska učestvuje financijski, već smao moralno. Međutim, gospodin ministar je dao nalog svojoj tajnici, odnosno svojoj pomoćnici da javi da je Hrvatska nezainteresirana za moju izložbu i da je neće pomagati. Tako da je moja izložba propala.
RSE
U međuvremenu u Zagreb stiže austrijski ministar kulture i, uz ostalo, postavlja pitanje Murtićeve izložbe. Izravno pitanje i s hrvatske strane ovaj put pozitivan odgovor:
MURTIĆ
Tada su dogovorili izložbu na jesen ove godine, otvara se 5. rujna i trajaće jedno pet tjedana. I mislim da je to zadnje što ću raditi. Svaka izložba mene košta i finansijski i vremenski. Za šta? Zato da dobijem po glavi.
RSE
Negdje u ovo doba lani, Španjolci su Murtiću pripremili veliki doček. I opet, prema njegovim riječima, ignoriranje iz hrvatskog Ministarstva kulture:
MURTIĆ
Španjolci su to organizirali u Muzeju moderne umjetnosti na Ibizi, u Kataloniji. To su zajednički finansirale njihove banke, napravili su jednu ogromnu izložbu, međutim niko iz Ministarstva nije došao na otvorenje. Došao je samo naš ambasador.
RSE
Sudar administracije i umjetnika događa se i po pitanju Murtićeve donacije i samog zagrebačkog ateljea:
MURTIĆ
Ja ću morati iz tog ateljea ići van kad-tad. Jer, već par godina se dogovara da li će to Grad kupiti ili neće, da li će ostati kao muzej i tako dalje. Međutim, još uvijek ne znam. Još uvijek živim u jednom stresu, kad ću morati izaći van. To je jedno. Drugo, moja žena i ja smo davali donaciju – više od tri stotine djela, kapitalnih, koje smo sabirali godinama, to smo željeli pokloniti Gradu. Do danas se nije našla mogućnost da se o tome uopće razgovara, da se to negdje smjesti. Naravno, ja to neću dati da bude negdje u podrumu, da se uništava, već da bude izloženo, bar jedan dio toga. Čekam i čekam, htio bih barem dok sam živ da to bude, ako može. Ako ne, onda još uvijek imam mogućnost da nešto napravim.
RSE
Murtić kaže da su mu prijatelji iz Španjolske ponudili svoj prostor, a nedavno i Slovenci, na otvaranju izložbe u Kostanjevici:
MURTIĆ
Slovenska ministrica je tamo došla, čula je za te probleme oko mog ateljea, donacije i tako dalje, i rekla je: „Ako Hrvatska nema sluha za to, onda će Slovenija to napraviti“. Pa zar mi moramo na to spadati? Ja smatram da ja pripadam ovdje, da je to nekako moj dio, moj prostor, da su moja djela tu nastala i da tu spadaju. Ali ja više ne znam, ja sam u godinama u kojima više ne mogu reći da mogu čekati.
XS
SM
MD
LG