Dostupni linkovi

Međunarodna zajednica ne želi ništa da menja na Kosovu


MEĐUNARODNA ZAJEDNICA NEMA REŠENJE ZA STATUS KOSOVA, A NI PREDSTAVNICI ALBANACA I SRBA NISU SPREMNI NA KOMPROMIS, KAŽE ZA RADIO SLOBODNA EVROPA KARL KASER, PROFESOR ISTORIJE NA UNIVERZITETU U GRACU U AUSTRIJI, POVODOM 5 GODIŠNJICE OD OKONČANJA VAZDUŠNIH UDARA NATO-A NA JUGOSLAVIJU

KASER
Ima još mnogo toga da se uradi na Kosovu, jer međunarodna misija nije bila baš previše uspešna. Nije rešen status pokrajine. Ekonomska situacija je veoma loša, ne nazire se poboljšanje ni za jednu stranu, ni Albance niti Srbe. To sve utiče na nestabilnost Kosova, na nasilje. Naravno, ako se sadašnje stanje uporedi sa periodom od pre pet godina, evidentno je poboljšanje. Kosovo je bezbednije, alil to je sve daleko od očekivanog pozitivnog trenda i rešenja.
RSE
Ko je kriv za takvu situaciju. Da li je u pitanju neefikasnot međunarodnih snaga na Kosovu, ili je generalno problem politički pristup sveta. Pomenuli ste nerešeno pitanje statusa. Ali ima i argumenata da ako se Kosovu da nezavisnost to će izazvati domino efekat, odnosno nasilje u Bosni i Makedoniji.
KASER
Da, može se reći da je međunarodna administracija u izvesnoj meri neefikasna. Drugi problem je unutrašnja politička situacija na Kosovu i u Srbiji. I albanske i srpske političke snage su veoma slabe, bolje rečeno nespremne da postignu neki kompromis o budućnosti Kosova. U takvoj situaciji sve je blokirano, nema pomaka. Srbija i Albanci čak nisu spremni ni da razgovaraju o rešenju.

Kada je reč o nezavisnosti, treba imati u vidu dva momenta. Najpre, takozvani domino efekat može imati ozbiljne posledice po Bosnu i Hercegovinu i to je glavni argument Evropske Unije protiv nezavisnosti Kosova. Drugo, albanske političke snage su u priličnoj meri paralizovane. Kome bi se moglo verovati da vodi Kosovo ka nezavisnosti, ko može garantovati stabilnost pokrajine. Mislim da u ovom trenutku ne postoji politička snaga među Albancima koja bi to mogla garantovati.
RSE

Kako biste ocenili pristup međunarodne zajednice standardi pre statusa. Da li je to pravi put.
KASER
Reč je u najmanju ruku o programu, koji garantuje da se u ovom trenutku ništa neće uraditi. Jednostavno, ništa ne činiti, ništa ne menjati. Radi se samo o pokušaju poboljšanja rada administracije, bezbednosti, ali ne dirati u status Kosova.
RSE
Što u stvari ne rešava problem.
KASER
Ne, ne.
RSE
Dakle, odlaganje rešavanje statusa Kosova umesto da reši problem, faktički stvara nove teškoće.
KASER
To je glavni argument albanske strane, koja tvrdi da u takvim okolnostima ne može ništa da učini, da poboljša situaciju, učini Kosovo ekonomski prosperitetnijim. S druge strane, kao što sam rekao, nema stabilne, odgovorne političke grupacije među Albancima koja može voditi Kosovo ka nezavisnosti. Zbog toga se najmanje nekoliko godina na Kosovu ništa neće promeniti.
RSE
Kako rešiti problem Kosova koji je neka vrsta igre sa nultim ishodom, što znači da ako jedna strana pobedi druga automatski gubi. Ako Albanci steknu nezavisnost to je automatski gubitak za Srbe. Istovremeno, sve manje od nezavisnosti Kosova je neuspeh za Albance i time dobitak za Srbe.
KASER
Jedno od rešenja o kome se raspravlja na obema stranama jeste podela Kosova, tako da severnoistočni deo oko Kosovske Mitrovice sa svim važnim rudnicima u toj regiji pripadne Srbiji, a da ostatak Kosova onda definiše svoju poziciju. Naravno, postoje i jaki argumenti protiv ovakve opcije.
Druga mogućnost je da ceo taj region, mislim na Balkan, bude što pre integrisan u Evropsku Uniju. Nisam siguran da je to realistilčno i ostvarivo u narednih 5 do 10 godina, ali to bi bila najbolja opcija.
RSE
Ali, očigledno je da je međunarodna zajednica ne samo protiv podele Kosova, već je odbacila i predlog srpskog premijare Koštunice o kantonizaciji te regije.
KASER
Naravno, jer međunarodna zajednica ne želi ništa da menja.
XS
SM
MD
LG