Dostupni linkovi

Kosovske vlasti i UNMIK administracija su taoci prošlosti i političke frazeologije


“PRE NEGO ŠTO SE PROMENE ZAKONSKI OKVIRI DELOVANJA MEDJUNARODNE I KOSOVSKE ADMINISTRACIJE NEOPHODNO JE PROMENITI LJUDE, NAČIN KOMUNICIRANJA I MENTALITET RADA NA KOSOVU”, IZJAVIO JE ZA NAŠ PROGRAM POLITIČKI ANALITIČAR BATON HADZIU, OCENJUJUĆI POLITIČKU SITUACIJU NA KOSOVU POVODOM PETE GODIŠNJICE ULASKA NATO TRUPA I USPOSTAVLJANJA CIVILNE MISIJE UN, U SKLADU SA REZOLUCIJOM 12 44 SBUN.

Kosovo se danas suocava sa brojnim problemima. To su nasilje, pitanje povratka raseljenih, standardi, kompetencije, odnosi izmedju UNMIKa i kosovskih institucija, koji se odlikuju zahtevom albanskih lidera da UNMIK promeni svoju ulogu na Kosovu. Upitan koliko je, posle pet godina, potrebno promeniti Rezoluciju 1244 SBUN o Kosovu, Baton Hadziu kaze da najpre treba menjati ljude i sprovesti Ustavni okvir: “Pre nego sto promenite rezoluciju 12 44, treba promeniti ljude. Treba promeniti mentalitet rada i jezik komunikacije. Znaci treba promeniti ove stvari, pa da onda pocne neka nova era, i dokumenti za promenom rezolucije 12 44. Ustavni okvir za Kosovo je prva stvar koju bi Kosovari trebalo da konsultuju, jer oni svojim trogodisnjim radom nisu dostigli ni 20 odsto od onoga sto pise u Ustavnom okviru. Stoga ne mislim da je problem rezolucija 12 44, problemi su mentalitet, jezik komunikacije, i mentalitet rada”.

Hadziu istice da su kosovska i medjunarodna vlast pred kolapsom, te je zato neophodno da buduci sef UNMIKa bude iz zemalja kao sto su SAD ili Velika Britanija: “Ono sto moram reci je da su nasa i UNMIKova adminstracija pred kolapsom. Nemaju ideje i ne konsultuju se. Oni su taoci i proslosti i politicke frazeologije, zbog toga ne mogu naci nijedan prostor za viziju i buducnost ove zemlje. Mislim da je doslo vreme da dobijemo pravog coveka u administraciji UNMIKa. Kad kazem pravog coveka to znaci da treba da dobijemo sefa UNMIKa iz velikih zemalja, kao sto su SAD ili Velika Britanija. To su zemlje koje mogu da ucine nesto na Kosovu”, kaze Hadziu.

Baton Hadziu naglasava da je pre resenja konacnog statusa neophodno uspostaviti dobre medjuetnicke odnose: “Treba naci neki novi sistem komunikacije izmedju Albanaca, Srba i drugih etnickih grupa, u okviru jedne nove situacije limitacije procesa, a ne govoriti odmah o statusu Kosova. Mislim da u okviru tog procesa, sve etnicke grupe koje zive na Kosovu treba da misle o buducnosti Kosova.

Ipak, u prvom redu dolazi sigurnost, zatim ekonomija, edukacija i tek cetvrto treba da bude status Kosova. Ako dostignemo prva tri stepena onda je status gotov”.
XS
SM
MD
LG