Dostupni linkovi

Vojvodina (ni)je bila u ratu?


RSE
Od toga kakva će biti i konačna odluka sudskog veća Haškog tribunala o nadležnosti tog suda za etničko proterivanje Hrvata iz Vojvodine iz 1992. godine imajući u vidu da tada nije bilo oružanog sukoba u toj Pokrajini i eventualnom povlačenju tog dela optužnica protiv Vojislava Šešelja, u velikoj meri će zavisiti i sva buduća suđenja za zločine protiv čovečnosti koji su počinjeni na teritoriji današnje Srbije i Crne Gore izuzev Kosova u periodu od tri meseca za vreme bombardovanja, smatra predsednica Jugoslovenskog komiteta pravnika Biljana Kovačević-Vučo.
KOVAČEVIĆ-VUČO
Mislim da će biti veoma teško Tužilaštvu da dokaže da se na teritoriji Vojvodine vodio oružani sukob. Jedino na šta može da se ide i da se nadležnost Haškog tribunala odnosi i na Srbiju i Crnu Goru koje nisu bile formalno u ratu, na njihovim teritorijama on sigurno nije vođen, ni oružani sukobi, to je da se etničko čišćenje i ostali zločini protiv čovečnosti koji su učinjeni na teritoriji bivše Jugoslavije proglase kao zločini koji su direktna posledica oružanih sukoba i da ne mogu da se odvoje od rata koji je besneo u to vreme u Hrvatskoj.
RSE
Nekadašnji predsednik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini Bela Tonković koji je u javnosti slovio za mogućeg svedoka u Hagu o događajima u Vojvodini, reagujući na odluku sudskog veća da zatraži razjašnjenje ovog dela optužnice protiv Šešelja, kaže da je neugodno iznenađen.
TONKOVIĆ
Zato što je on dobio i od mene vrlo opsežna dokumentaciju o progonu Hrvata, pre svega u Sremu i Podunavlju, ali i drugde u čitavoj Republici Srbiji. Obrazloženje da tu nije bilo oružanih sukoba mislim da je vrlo palijativno obrazloženje. Ovo je bilo odmah u pozadini fronta gde su delom ispred jedinica, a delom jedinice sa ovog područja koje su se spremale za frontu iživljavale nad Hrvatima.
RSE
Aktuelni predsednik DHSV Peter Kuntić:
KUNTIĆ
Svi ti i oni koji su čitali u Hrtkovcima imena nepoželjnih i oni koji su to organizirali apsolutno im ne fali ni dlaka sa glave.
RSE
Vojvođanski reformisti dosledno već godinama traže da se ti događaji procesuiraju pred domaćim sudovima. Đorđe Subotić:
SUBOTIĆ
Ono što je izuzetno zabrinjavajuće je da je prošlo i tri sistema vlasti – SPS-ovska vlast, DOS-ovska vlast i vlast Koalicije, međutim ništa se ne pomera na tom planu.
XS
SM
MD
LG