Dostupni linkovi

Antievropska protiv proevropske Srbije na Exitu


RSE
Sudbina EXIT-a 2004 uprkos najavama gostovanja najava najvećih svetskih zvezda poput Igi Popa ili Mesiv Atak i već delimično rasprodatih karata rečeno je danas još jednom i dalje je neizvesna i zavisiće od odluke istražnog sudije hoće li Dušana Kovačevića i Bojana Boškovića pustiti iz pritvora i omogućiti im da se po pitanju iznetih optužnica brane sa slobode. Pravni zastupanici EXIT tima koji inače hapšenje smatraju isključivo politički motivisanom odlukom uložili su žalbu Opštinskom sudu u Novom Sadu i kako kažu samo od njihove dobre volje zavisi koliko brzo će biti saslušani svedoci od čega opet zavisi i kada bi Dušan i Bojan mogli biti pušteni iz pritvora. Da je reč o političkom pritisku uoči predsedničkih izbora mišljenja su i čelnici vojvođanske vlasti, dok predstavnici DSS to odlučno demantuju, čime se priča o EXIT-u i ovoga puta svela na “za” i “protiv” ovog muzičkog festivala koji, čini se već četvrtu godinu, javnost Srbije deli na onu prodemokratsku evropsku koja je “za” i onu desni orijentisanu “protiv” koja opet ispred sebe svako na svojoj strani ima svoje političke predstavnike. Dejan Mikavica Demokratska stranka Srbije i Nenad Čanak lider socijaldemokrata Vojvodine i predsednik Skupštine Vojvodine:
MIKAVICA
Ja imam naravno pravo kao i svi građani da imam svoje lično mišljenje makar ono ne bilo sasvim u skladu sa onim što se pokušava plasirati kao opšte važeće mišljenje o toj manifestaciji u Novom Sadu. U ovom slučaju međutim ne radi se o tome. Na dnevnom redu je nešto sasvim drugo. Reč je o tome da mi je drago što nadležni organi obavljaju svoj posao i da u ovom segmentu naravno funkcioniše i deluje pravna država što je suština cele priče.
ČANAK
Ako je i bilo bilo kakvih nesporazuma sa dokumentacijom EXIT-a nikako ne mogu da shvatim kako nema odgovora šta je s dokumentacijom Mihalja Kertesa ili Nedeljka Šipovca, Radomana Božovića, Mirka Marjanovića ili bilo koga iz te plejade pronosiranih zločinaca koje smo imali prilike da vidimo. Ovo je direktan zločin koji radi ova vlada i to pod sloganom Koštunica hapsi, hapsi decu jer drugo u životu ne ume da napravi. I to je cela priča.
MIKAVICA
To apsolutno nema nikakve veze. Očigledno je da oni koji se na taj način brane imaju poprilično brige u vezi sa celom ovom stvari, ali to je već njihov problem.
RSE
Da se hapšenje nije desilo slučajno u predizbornoj nedelji mišljenja je i Vlada Jerić iz Darkvud daba, benda koji bi trebalo da nastupi i na ovogodišnjem EXIT-u.
JERIĆ
Potpuno je jasno da određene političke strukture koje su već pokušavale da oduzmu fondove EXIT-u i da ih preusmere na obnavljanje manastira Hilandar, da ponovo napadaju festival da ga možda na neki način i unište i da na nekoj drugoj populaciji postignu svoje političke ciljeve.
RSE
Inače, u toku emitovanja ovog priloga na platou ispred SPENS-sa u Novom Sadu u toku je rok koncert novosadskih bendova u znak podrške EXIT-u sa zahtevom na puštanjem na slobodu iz pritvora Dušana Kovačevića i Bojana Boškovića.
XS
SM
MD
LG