Dostupni linkovi

Neispunajvanje obaveza prema Hagu glavna prepreka za ulazak u evropske integracije


RSE
Zajednička sudbina Bosne i Hercegovine i Srbije i Crne Gore je u Evropi a puna saradnja sa Haškim tribunalom je uslov za ulazak u evroatlanske integracije, istakli su u Beogradu ministri spoljnih poslova Vuk Drašković i visoki predstavnik za BiH Pedi Ešdaun. Ešdaun je rekao da je BiH, kada je reč o odbrani, ispunila uslove da za dve nedelje uđe u NATO Program partnerstvo za mir ali da je saradnja sa Haškim tribunalom i dalje problem.
EŠDAUN
Ostaje znak pitanja da li će BiH ispuniti svoje obaveze. Koristim reč koje je ministar Drašković sugerisao, obaveze a ne saradnja. Obaveze prema Tribunalu na osnovu međunarodnog prava. Mogu samo da ponovim ono što sam rekao ministru Draškoviću i premijeru Koštunici. Bilo bi opasno kada bi Republika Srpska koja zavisi od međunarodnog prava pokazala da ne poštuje međunarodno pravo kada se radi o njenoj obavezi saradnje sa Tribunalom.
RSE
Stav Republike srpske da ne mora da ispunjava obaveze prema međunarodnom pravu je opasan stav, dodao je Ešdaun. Ministar spoljnih poslova državne zajednice Vuk Drašković je na konferenciji za novinare izjavio da je za Srbiju i Bosnu i Hercegovinu neispunajvanje obaveza prema Hagu glavna prepreka za ulazak u evropske integracije.
DRAŠKOVIĆ
Srbi i sa jedne strane Drine i sa druge strane Drine nisu dovoljno upoznati medijski, propagandno sa činjenicom da je ispunjavanje te obaveze prema Hagu pre svega naša nacionalna dužnost iz prostog razloga što treba da odbranimo svoju istorijsku čast, svoju kulturu, jer mi nikada do ovoga rata odnosno do pojave Miloševića i onih koji su Miloševića podržavali nismo se nalazili kao narod ni na međunarodnim poternicama ni optužnicama. To je naša istorija, to smo mi, i što pre Srbi i sa jedne i sa druge strane Drine shvate ovo, onda će i mogućnost manipulacije pojedinaca nedostojnih srpske istorije da se zaklanjaju iza nacije i da drže naciju za taoca, biti mnogo manje.
XS
SM
MD
LG