Dostupni linkovi

Bez ispunjenja standarda nema razgovora o konačnom statusu


Solana je sa medjunarodnim i kosovskim zvanicnicima razgovarao o procesu ispunjenja standarda, ubistvu srpskog mladića i procesu obnove kuca: “Neophodna je mobilizacija drustva kako bi se zavrsio proces obnove, ne samo kuca, vec i skola i svih elemenata koji oznacavaju jedno drustvo”, rekao je Solana.

On je zatrazio da odgovorni za ubistvo srpskog mladica budu strogo kaznjeni, kako bi to bio primer drugima: “Drustvo u kome neko moze ubiti 16-godisnjaka nije zdravo i ne pripada Evropi. Ja uopste ne znam kome ove drustvo pripada’, izjavio je Havijer Solana.

Premijer Kosova Bajram Redzepi je rekao da je kosovsko rukovodstvo osudilo ubistvo, i da je u svemu tome pozitivna stvar to sto su poceli da funkcionisu Kosovska policijska sluzba i sudstvo. Redzepi je izrazio nadu da ce pocinioci biti identifikovani i kaznjeni. Premijer je kazao da je vlada maksimalno angazovana na obnovi kuca, iako ima prepreka na lokalnom nivou, u proceduri i ucescu srpske zajednice u tom procesu: “Ja sam u pocetku bio optimista da cemo krajem septembra zavrsiti posao, ali sada sam realista i smatram da ce obnova biti zavrsena do sredine novembra, jer je u medjuvremenu utvrdjeno da je broj unistenih srpskih kuca veliki”, izjavio je Redzepi.

Kosovski premijer je Solani preneo da nije zadovoljan radom UNMIKa u poslednja tri meseca, jer se “nisu desile pozitivne promene”.

Predsednik Kosova, Ibrahim Rugova je nakon susreta sa Solanom, rekao da institucije rade na ispunjenju standarda i integraciji manjina. “Potrebno je da zajedno sa UNMIKom preduzmemo mere za sprecavanje nasilja. Pored toga mi se angazujemo za nezavisno Kosovo integrisano u EU i NATO”, rekao je Rugova.

Povodom nekih predloga da se da se na Kosovu primeni model Ohridskog sporazuma za uredjenje medjuetnickih odnosa, Solana je rekao da se mogu primeniti samo neki elementi ali ne i citav sporazum. Solana istice da sve dok se ne ispune standardi nece biti razgovora o definisanju konacnog statusa Kosova.

Visoki predstavnik EU je od predstavnika srpske koalicije “Povratak” zatrazio da se ponovo ukljuce u politicke procese, sto je veoma vazno za buducnost. Solana je rekao da ce narednog meseca ponovo posetiti Kosovo, s ciljem da sa kosovskim zvanicnicima, utvrdi kako se procesi mogu pokrenuti napred.
XS
SM
MD
LG