Dostupni linkovi

Gdje je Milošević potrošio 580 milijuna dolara?


RSE
Na osnovu Sporazuma o sukcesiji imovine bivše SFRJ, zemlje sljednice izvršile su podjelu bazelskog zlata. Američka vlada, također je oslobodila sredstva, koja su bila blokirana u američkim bankama i po tom osnovu BiH je participirala sa 15,5 posto, kaže viceguverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić, podsjećajući da je na posljednjem, zagrebačkom, sastanku Odbora za raspodjelu financijske imovine dogovorena i raspodjela monetarnog zlata.
KOZARIĆ
Radi se o negdje oko 8,5 tona monetarnog zlata, vrijednosti cirka 107 miliona dolara, gdje Bosni i Hercegovini pripada negdje oko 16 miliona dolara. Ostalo je još da se dogovorimo oko raspodjele sredstava u komercijalnim bankama. Tih sredstava ima negdje oko 210 miliona dolara. Ja očekujem da će ta raspodjela biti dostupna, da tako kažem, u Skoplju, već na narednom sastanku, koji je planiran za 30. juni.
RSE
Viceguverner Centralne banke kaže da je i dalje ostao neriješen najveći problem cijelog procesa sukcesije. Raspodjela imovine mješovitih banaka, koje su funkcionirale u bivšoj SFRJ. Mješoviti tim, koji bi trebao utvrditi gdje je nestalo više od 580 milijuna dolara za vrijeme režima Slobodana Miloševića, nije formiran, podsjeća Kozarić.
KOZARIĆ
Predstavnici Srbije i Crne Gore nisu bili spremni da daju svog predstavnika u Komisiju, kako bi se ispitalo ovo što postoji u samom Ugovoru, u kojem je pisalo da imamo u mješovitim bankama 645 miliona dolara. Oni su nama, na prvom sastanku, dali knjigovodstveno stanje da imamo samo 59 miliona dolara. Tako da imamo jednu veliku razliku, koja se mora objasniti na koji način je nastala, po čijem nalogu i u koje svrhe je potrošen taj novac. Mi smo uputili zahtjev ovom Stalnom komitetu, koji je kao drugostepeni organ ovog našeg Finansijskog komiteta, i on bi se, takođe, trebao sastati u narednom mjesecu, da bi nam dao dalje instrukcije kako izaći iz ovog, po meni, najvećeg problema, kad je u pitanju raspodjela finansijske imovine. Ovo ostalo bi trebalo da se završi relativno brzo, jer, evo, sad imamo i formalno-pravne uvjete da su sredstva dostupna svima. Poznato je da svi to željno iščekuju, nijedna zemlja nije baš u poziciji da može puno da odugovlači, ako već ima sredstva, koja su sigurna.
RSE
Govoreći što i kako dalje, te kada bi mogao biti okončan proces raspodjele imovine mješovitih banaka, viceguverner Centralne banke BiH Kemal Kozarić kaže:
KOZARIĆ
Ne znam koliko će trebati vremena. To bi trebali da znaju predstavnici Srbije i Crne Gore ili bivše Narodne banke Jugoslavije. Očito da nalozi postoje, ugovori postoje, jer poznato je kako se sredstva mogu pokrenuti. Jedino su oni mogli dat naloge i sigurno znaju na koji način su ta sredstva utrošena. Dok se ne ostvari njihova puna kooperativnost, mi ne možemo imati dovoljno informacija. Tu je i mogućnost tužbe. Poznato je da je Republika Hrvatska tužila LHB banku, a predstavnici Slovenije su spominjali mogućnost tužbe i prema Narodnoj banci Srbije, tako da se na kraju može desiti da se i na taj način pokušaju dobiti određene informacije i da se taj proces završi.
RSE
Govoreći o rezultatima dosadašnje raspodjele imovine i tomu da li BiH može biti zadovoljna, Kozarić kaže:
KOZARIĆ
Sve se radi po Ugovoru, ali mislim da je mogao biti veći procenat učešća za Bosnu i Hercegovinu. Ipak, mislim da možemo biti zadovoljni, jer, kad je u pitanju bila podjela “bazelskog zlata”, procjena je bila 13, 2 posto, a sada je 15,5 posto. Mislim, zato, da ipak možemo biti zadovoljni našom pozicijom u ovim pregovorima.
RSE
Viceguverner Centeralne banke BiH Kemal Kozarić podsjeća da su zemlje sukcesori realizirali i klirinško potraživanje sa Ruskom federacijom. BiH ima potraživanja od oko 125 milijuna američkih dolara i na vladi BiH je da u narednome periodu stupi u bilateralne razgovore kako bi se dogovorio način vraćanja duga.
XS
SM
MD
LG