Dostupni linkovi

Vodi se istraga protiv Ejupa Ganića, Sakiba Mahmuljina i Rasima Delića


RSE
Haško tužiteljstvo vodi istragu u slučaju tri bivša visoka politička i vojna dužnosnika - Ejupa Ganića, Sakiba Mahmuljina i Rasima Delića, potvrdila je u Sarajevu glavna tužiteljica Carla Del Ponte, nakon susreta sa federalnim premijerom Ahmetom Hadžipašićem. Del Ponte, međutim, nije precizirala da li su istrage okončane.
DEL PONTE
To je sve. Ne pitajte me za imena, ni kada. U toku su istrage protiv pet lica, pripadnika različitih etničkih grupa. Istrage će biti okončane prije konca godine. Optužnice ćemo podići krajem godine.
RSE
Glavna tužiteljica Haškog tribunala, koja se sa federalnim premijerom, a time i vlastima Federacije BiH, sastala po prvi put, kazala je da je tijekom sastanka razgovarano o budućoj suradnji između Federacije BiH i Haškog tribunala.
DEL PONTE
Zašto je ovaj sastanak važan? Važan je zato što sam vidjela šta, zapravo, Federacija može uraditi i na koji način može pomoći našim potrebama koje imamo, u smislu suradnje sa Tribunalom.
RSE
Premijer Federacije BiH Ahmet Hadžipašić kazao je da BiH, sa svojim institucijama, mora definitivno uraditi svoj dio posla i da treba objediniti aktivnosti na državnoj i entitetskoj razini i završiti priču sa najtraženijim ratnim zločincima, Radovanom Karadžićem i Ratkom Mladićem.
HADŽIPAŠIĆ
Trebamo shvatiti da smo ključni faktor u tome mi, da Bosna i Hercegovina, kao država, ne smije biti talac pojedincima, naročito zločincima. Nisu taoci njihovog nepredavanja ili neizručivanja samo Bošnjaci i drugi narod, nego i njihov narod. Znači, oni smetaju prosperitetu građana Bosne i Hercegovine i konstitutivnim narodima. Nadam se da, na takvim principima i objedinjavanjem institucija na državnom nivou, koje će znati organizirati aktivnosti oko njihovog hapšenja i privođenja, da će Federacija u tom kontekstu sigurno sve uraditi da ne bude onaj faktor, koji će destruktivno djelovati u tom procesu.
RSE
Hadžipašić je, nakon susreta sa glavnom tužiteljicom Carlom del Ponte, izjavio da će Federacija BiH, u okviru svojih mogućnosti, raditi na maksimalnom objedinjavanju državnih institucija, te da će insistirati na očuvanju analiza i dokumentacije koju posjeduje.
XS
SM
MD
LG