Dostupni linkovi

Imamo li se čemu smijati?


RSE
“Osamnaest predstava, naglasak na domaćim autorima, ali i gosti iz susjednih zemalja”, tako je ukratko ovogodišnje Dane satire predstavio njihov čelni čovjek, ravnatelj Satiričkog kazališta Kerempuh, Duško Ljuština.
LJUŠTINA
Većina predstava i ove godine je iz Hrvatske. Naša je ambicija da do tridesete obljetnice ovoga festivala prerastemo u ozbiljni međunarodni festival, tako da su ova gostovanja koja su iz inozemstva na neki način specifična. Svake godine se tu nađe slovenačko Mladinsko gledališče koje ima tradicionalno prijateljske odnose sa Satiričkim kazalištem Kerempuh. Mi nakon njihovog dolaska na Dane satire svake godine uzvraćamo gostovanje u Ljubljani. Ove godine nam iz Vojvodine dolazi Kazalište mladih iz Novog Sada. Razlog njihovog dolaska je domaći hrvatski pisac Mate Matišić i njegovi Anđeli Babilona koje su oni u Novom Sadu postavili.

Izvan konkurencije nam dolazi teatar Zvezdara. Oni nisu u službenoj konkurenciji, već dolaze na zatvaranje festivala. Odlučili smo se za taj korak zato što je Kerempuh u zadnjih godinu dana vrlo uspješno surađivao sa Duškom Kovačevićem, umjetničkim ravnateljem teatra Zvezdara. Ovdje smo postavili, u adaptaciji i režiji Mustafe Nadarevića, Balkanskog špijuna. Bili smo s njim na gostovanju u Beogradu. Edo Vujić je proglašen najboljim glumcem tog festivala. Pozvali smo još jedan Duškov komad, Kontejner sa pet zvezdica. Izvodi ga bivši ministar kulture Srbije Branislav Lečić. Tu je neka kopča, jer su on i naš ministar Antun Vujić na neki način probili barijere, uspostavili suradnju i na tom kazališnom planu. To bi bio i osnovni razlog njihovog učešća.
RSE
Kako to da ove godine nemate aktere iz BiH?
LJUŠTINA
Ove godine se prijavila jedna predstava iz BiH. Na žalost, selektorica festivala je predstavu koja je igrana u Zagrebu vidjela i nije je prihvatila za festival. To je Kabare Feral od Hasije Borić.
RSE
Ove godine deset friških, domaćih dramskih satiričkih tekstova. To znači da se građani Hrvatske imaju čemu smijati?
LJUŠTINA
U svakom slučaju. Hravtska ima izrazito talentiranih i nadarenih pisaca satiričko-komediografske literature. Uvijek se vodi polemika da li smo mi ili naši susjedi duhovitiji. Trebamo znati da je otac komediografije na ovim prostorima Marin Držić. Kerempuh mu se odužio našom drugom dvoranom u Draškovićevoj koja se zove Midra, po Marinu Držiću. Kerempuh je radio na stvaranju kućnih pisaca, na stimuliranju pisaca, u čemu su i veliku ulogu odigrali i Dani satire. Zahvaljujući tomu danas je to jedna plejada domaćih pisaca. Dani satire su posvećeni Ionescu koji na festivalu ima dvije predstave: Instrukciju u režiji Mislava Brečića i slovenačku Učnu uru koja večeras otvara festival.
XS
SM
MD
LG