Dostupni linkovi

Suđenje M. Perišiću odloženo za 22. jun


RSE
Suđenje bivšem potpredsedniku republičke vlade Momčilu Perišiću, nekadašnjem potpukovniku Vojske Jugoslavije Miodragu Sekuliću i Vladanu Vlajkoviću odloženo je jer je sud uvažio primedbe advokata optuženih koji su izjavili da nisu imali dovoljno vremena da pregledaju više od 10.000 sudskih spisa. Vrhovni vojni tužilac Nikola Petković tim povodom za naš program kaže da se sud odlučio za ovakav korak kako bi kasnije bile izbegnute sve spekulacije.
PETKOVIĆ
Onda je jednostavnije dati vreme advokatima, odložiti pretres i time eventualno kasnije neka tumačenja da li je povređen zakon, nije povređen zakon se potpuno izbegnu.
RSE
Podsetimo, Perišić je uhapšen 14. marta 2002. godine u jednom motelu na Ibarskoj magistrali zajedno sa službenikom Američke ambasade Džonom Dejvidom Nejborom. Optužnica koja je protiv Perišića podignuta 30. septembra 2002. godine tereti ga za špijunažu i odavanje vojne tajne ali je postupak bio obustavljen jer se optuženi pozvao na poslanički imunitet koji je u to vreme uživao. Ostaje međutim nejasno da li Vrhovni vojni sud ima nadležnost u ovom slučaju budući da je Ustavnom poveljom predviđeno ukidanje vojnih sudova i prenošenje predmeta na civilne. Zakon o prenosu nadležnosti međutim još nije donet. Upravo se optuženi Perišić u izjavi za naš radio poziva na nepostojanje pravnog sistema kada je u pitanju funkcionisanje vojnih sudova.
PERIŠIĆ
Ovo je politički proces koji je potpuno u sledu dosadašnje presije na političke neistomišljenike i u funkciji izborne kampanje. Jer nekome je potrebno da u ovoj situaciji kaže kako navodno funkcioniše pravosudni sistem.
RSE
Nikola Petković s druge strane priznaje da Ustavna povelja predviđa prenošenje nadležnosti sa vojnih na civilne sudove, ali i dodaje da je prethodno potrebno doneti zakon o penosu nadležnosti.
PETKOVIĆ
Povelja a priori ne ukida vojne sudove nego je to bio onaj rok od šest meseci u kome se trebao doneti zakon o penošenju nadležnosti. Taj zakon nije donet. Dok taj zakon o prenošenju nadležnosti ne bude donet mi i dalje radimo.
RSE
Prema Ustavnoj povelji vojni sudovi nastavljaju sa radom do donošenja zakona o prenošenju nadležnosti, ističe Perišić, ali naglašava da je rok za donošenje ovog zakona limitiran.
PERIŠIĆ
Zakon se ima doneti u roku od šest meseci. Prema tome, neki od ljudi iz aktuelne vlasti koji se pojavljuju kao posebne legaliste oni u stvari iniciraju da na sceni radi nepostojeći sud.
XS
SM
MD
LG