Dostupni linkovi

Štafeta u Tivtu


Nedjelja, 23. maj 2004. godine
Svi posmatramo svijet i jedni druge groz prizmu vlastitih vrijednosti. U vremenu kada iz iskustva treba da izvučemo zaključke i odaberemo put, osjeća se da nam je problem da izbalansiramo emocionalno i racionalno. Poznati smo po tome što biramo srcem, impulsivno i bez mjere. Da li danas smijemo to sebi dozvoliti? ''Ako ne razmišljate o budućnosti, nećete je ni imati''. To nam mora biti jedan od putokaza na raskrsnici na kojoj smo. Da li su građani i građanke Herceg Novog, birajući danas gradonačelnika, mislili o ovome?

Ponedjeljak, 24. maj 2004. godine
Sloboda na barikadama je slika francuskog slikara Delakroa iz 1830. godine. Glavni simbol slobode na slici je žena koja nosi pušku i nacionalnu zastavu. U pozadini su borci, ruševine, dim. Tu su i muškarac u građanskom odijelu, radnik i dječak ozbiljnog lica sa pištoljima u rukama. Sloboda je bosa, tijelo joj je u ranama, pogled ozbiljan a ipak nježan. Danas je međunarodni Dan ženskih akcija za mir i razoružavanje. Udružujući svoj rad žene su pokazale da su snažan faktor mira, tolerancije, poštovanja ljudskih prava, demokratskog dijaloga i izgradnje koncenzusa. Sloboda jeste ženskog roda i jeste preduslov razvoja. Danas, vjerujem, Delakrova žena ne bi bila sama i ne bi nosila pušku. Mirovne aktivistkinje svojim radom pokazuju tačnost poslovice da kada se sdruže paukove mreže one mogu da zaustave lava.

Utorak, 25. maj 2004. godine
Konzulat SFRJ, nevladina organizacija iz Tivta, organizovala je proslavu Dana mladosti u Crnoj Gori. Štafeta od maslinovog drveta na putu od danilovgradskih Lazina do tivatskih Pina prošla je kroz Podgoricu, Cetinje i Budvu. Vijorile su se trobojke sa petokrakama, crvene zastave Saveza komunista Jugoslavije, a nosioci štafete su imali pionirske marame. Predajući štafetu omladini Tivta, posljednji nosilac, novinar i publicista Mašo Čekić, je rekao da mu je žao što u ime dijela svoje generacije mora reći da su živjeli sretnije, mirnije i bogatije nego mladi danas.

Srijeda, 26. maj 2004. godine
Poštujući civilazicijske tekovine i shvatajući značaj računara, elektronske pošte i mobilnih tlefona, ne mogu da se otmem utisku da se koristeći ih udaljavamo jedni od drugih. Otuđujemo se i ne prepoznajemo onu ljudsku potrebu za osmijehom, rukom na ramenu, podrškom. Svoje današnje nemire ću ublažiti na već oproban način. Pokloniću sebi knjigu. Odlazak u knjižaru me već čini sretnom. A tek ritual izbora knjige! Uzimam mnoge, otvaram ih i čitam. Onda me neka od njih kupi. Danas je to učinila knjiga Snovi o zabranjenom voću, Fatime Mernezi, rečenicom ''Nepisana pravila gora su od zidova i kapija pred kojima znaš šta ti je činiti''.

Četvrtak, 27. maj 2004. godine
Vladina komisija za kontrolu pušenja, crnogorsko Društvo za borbu protiv raka, Centar za stručno osposobljavanje Kancelarije za ravnopravnost polova danima već pripremaju obilježavanje 31. maja svjetskog Dana bez cigarete. Danas je prva manifestacija. Počinje pionirski košarkaški turnir čije će finale biti u nedjelju na podgoričkom Trgu republike. Košarkaški teren u parku pored Morače je ovog popodneva najveselije mjesto u gradu. Dan je naravno, kao i svakog čtvrtka, počeo prelistavanjem knjige iz biblioteke Vijesti. Poklonili su čitaocima Šekspirove tragedije.

Petak, 28. maj 2004. godine
Tokom noći ubijen je novinar Duško Jovanović, direktor i glavni urednik dnevnika Dan. Šok i nevjerica. Danas je posljednji dan mojih dnevničkih zapisa. Priznjem da sam u subotu pobjegla od bjeline papira i da danas pišem sve uz pomoć papirića na kojima sam ovih dana zapisivala poneku riječ. Pišem i razmišljam, kako ću ovim zapisima dati dušu ako moram da ispoštujem želju porodice i prijatelja da im sačuvam privatnost? Kako pisati dnevničke zapise a ne pominjati ljude koji su mi i utočište i putokaz, ljude bez kojih ja ne bih bila ja, već samo, kako bi rekla Virdžinija Vulf, zgodan izraz za osobu koja ne postoji u stvarnosti? Danas je međunarodni Dan obilježavanja ženskog zdravlja.
XS
SM
MD
LG