Dostupni linkovi

Ponovo odložen proces za zločin u Mikluševcima


RSE
Nikola Bešenski predsjednik Raspravnog vijeća Županijskog suda u Vukovaru i danas je morao odgoditi početak glavne rasprave na suđenju protiv 35 osoba koje Županijsko državno odvjetništvo tereti za najteži oblik ratnog zločina – genocid. U sudnici se danas nije pojavio nitko iz Županijskog državnog odvjetništva. Oni su neposredno pred početak glavne rasprave sudu uputili dopis u kojem traže odgodu. Županijski državni odvjetnik u Vukovaru, Božidar Piljić, objasnio je razloge zbog kojih je tražio odgodu.
PILJIĆ
U kaznenom predmetu koji se vodi protiv okrivljenih zbog kaznenog djela genocida iz članka 119. Osnovnog krivičnog zakona Republike Hrvatske počinjenog nad mještanima sela Mikluševci, ovo Županijsko državno odvjetništvo je predložilo odgodu glavne rasprave. U međuvremenu je protekao relativno dug vremenski period i došlo je do bitno izmjenjenih okolnosti. U međuvremenu je kazneni postupak obustavljen protiv osam okrivljenika koji su u međuvremenu umrli i radi dostupnosti svjedoka koji bi mogli neposredno da svjedoče o događajima koji su se dogodili u inkriminiranom periodu.
RSE
Piljić je dodao da bi novi svjedoci koji tužiteljstvu nisu bili dostupni u vrijeme pisanja optužnice mogli pružiti nove dokaze, ali je najavio mogućnost da neki od optuženika, s obzirom na nove spoznaje, možda ne bi bili optuženi za genocid. Vukovarsko suđenje trebao je biti do sada najmasovniji proces za ratne zločine u Podunavlju. Na optužnici se nalaze imena čak 35 osoba pod sumnjom da su počinili ratni zločin genocid protiv Rusina i drugih ne Srba u selu Mikluševci kraj Vukovara od kraja 1991. do sredine 1992. godine. U međuvremenu od podizanja optužnice deset je osoba umrlo, a 15 ih se nalazi u bijegu. Kada će biti zakazana nova glavna rasprava za sada nije poznato.
XS
SM
MD
LG