Dostupni linkovi

Mladić nije u Srbiji, teško je to dokazati


RSE
Objašnjavajući svoju tvrdnju da se jedan od dvojice najtraženijh haških optuženika ne nalazi na teritoriji Srbije, premijer Vojislav Koštunica kaže da je Ratko Mladić tražen i da institucije koje se time bave ne bi saopštavale da se on ne nalazi ovde da su došle do drugačijih podataka. Na pitanje da li je moguće pružiti dokaze Haškom tribunalu da se Ratko Mladić ne nalazi na teritoriji Srbije, Koštunica odgovara:
KOŠTUNIC
Teško je dokazati. Ja ne znam koja je to vrsta materijalnog dokaza potrebna da dokažete da se neko ne nalazi na teritoriji jedne države osim da nekom omogućite da prečešlja, ali to je fizički neizvodljivo, svaki deo zemlje. Naravno da je to potpuno besmisleno.
RSE
Premijer Srbije smatra da je u saradnji ovdašnjih vlasti i predstavnika Haškog tribunala i uopšte međunarodne zajednice neophodno postojanje neke vrste poverenja.
KOŠTUNICA
Zato mi govorimo o dvosmernoj saradnji. Mora postojati jedna vrsta poverenja. Ako tog poverenja nema, da jedna vlast, jedna vlada, pa zatim druga vlada za sada, ja ne znam šta će biti sutra, ali dosad dokaza o Mladićevo prisustvu nema u zemlji. Ako tog poverenja nema onda naravno ne može biti nečeg drugog. Mora biti poverenja i mislim da to poverenje u osnovi ipak postoji. Možda ne postoji u nekim krugovima, možda ne postoji u delu onoga što je Haški sud u celini, ali u osnovi postoji. I mora postojati.
RSE
Odgovarajući na isto pitanje, potpredsednik Demokratske stranke Srbije i predsednički kandidat Dragan Maršićanin kaže da Haški tribunal dovodi ovdašnje vlasti u poziciju da dokazuju nešto što je negativna činjenica.
MARŠIĆANIN
Kako dokazati da on nije ovde? Uostalom zašto cela međunarodna zajednica ne dokaže i ne sprovede ono što je njihova obaveza pred njima samima a to je lociranje i hapšenje i privođenje sudu Radovana Karadžića.
RSE
I potpredsednik Vlade Miroljub Labus kaže da odgovarajuća služba radi na tome da li se Ratko Mladić nalazi na teritoriji Srbije, ali takođe tvrdi da nema informacija koje bi potvrdile takve pretpostavke.
LABUS
On je najveća smetnja, ali trenutno mi zaista prema našim informacijama smatramo da on nije ovde u zemlji i to odavno da nije. Ako dođemo do drugih informacija mi ćemo to i u svetu i ovde za domaću javnost objaviti.
RSE
Slično mišljenje ima i Milorad Timotić iz beogradskog Centra za civilno-vojne odnose. On kaže za naš program da bi takav pokušaj bio vrlo komplikovan.
TIMOTIĆ
Kako dokazati da Mladić nije u Srbiji. Jedino ako se dokaže da jeste u Bosni ili negde na drugom mestu. Međutim u poslednje vreme ja nisam čuo da ni Hag pominje neku konkretnu lokaciju a gde bi Mladić mogao da se nalazi. Znači oni samo ostaju na izjavi nalazi se u Srbiji bez pružanja nekih dokaza da je on stvarno u Srbiji. Sad odakle oni te podatke dobijaju i kako ih dobijaju, meni je to jako čudno i skoro neobjašnjivo.
XS
SM
MD
LG