Dostupni linkovi

Degradiranje pa unapređenje Momira Stojanovića


RSE
U obrazloženju Vrhovnog saveta odbrane Srbije i Crne Gore koji je razrešio dužnosti Momira Stojanovića, direktora Vojno-bezbednosne agencije rečeno je da je Stojanović smenjen na osnovu izveštaja Ministarstva odbrane o oceni njegovog medijskog nastupa. Stojanović je početkom februara u intervjuu Tanjugu, državnoj novinskoj agenciji, izjavio da je poslednjih godinu dana VBA operativno prisutna i na teritoriji Kosova. Velimir Radojević, član Odbora za odbranu i bezbednost Skupštine Srbije i Crne Gore i bivši ministar odbrane, rekao je za naš program da je Stojanović pravi profesionalac, da je baš zbog toga bio iznenađen njegovom izjavom koja je, kako je podsetio, izazvala negativne reakcije i u Crnoj Gori.
RADOJEVIĆ
Moguće je da i reakcije u Crnoj Gori su opravdane upravo iz razloga što jedna izjava takve vrste bi mogla da utiče na remećenje određenih odnosa u Crnoj Gori. Tako da je vjerovatno i odluka Vrhovnog saveta odbrane išla u tom pravcu.
RSE
Ljubodrag Stojadinović, komentator lista Politika, izjavio je za naš program da su izjave Momira Stojanovića nadležnima poslužile za obrazloženje njegove smene, ali pretpostavlja da je Stojanovićev odlazak sa funkcije tražio lično Prvoslav Davinić, novi ministar odbrane Srbije i Crne Gore.
STOJADINOVIĆ
Mislim da je naprosto reč o tome da novi ministar nije prihvatio model rada direktora Vojno-bezbednosne agencije. On je svakako tražio da ta agencija bude pod njegovom kontrolom. Služba je navikla da ne bude ni pod čijom kontrolom, ona jednostavno želi da kontroliše sve.
RSE
Kako je saopštio Vrhovni savet odbrane, pukovnik Stojanović raspoređen je na drugu dužnost i istovremeno unapređen u čin general-majora, što je, kako ocenjuje Stojadinović, vrlo zanimljivo rešenje.
STOJADINOVIĆ
Unapređenje verovatno dolazi iz nekih drugih sfera i to je naprosto jedan začuđujući epilog i stvaranje jedne čudnovate biografije da čovek odmah posle smene, koja na neki način ipak znači degradiranje, a odmah posle toga sledi unapređenje. Dakle, mislim da je za smenu zaslužan gospodin Davinić, a da se za unapređenje verovatno radi o nekim drugim pogodbama koje naravno nanose štetu i vojsci i državi, i ljudi koji su to uradili će verovatno ovih dana objasniti javnosti o čemu je tu zapravo reč.
RSE
Zoran Dragišić sa beogradskog Fakulteta za civilnu odbranu, rekao je za naš program da je smena Momira Stojanovića očekivana i da ne očekuje čistke u vojsci.
DRAGIŠIĆ
Smena jednog pukovnika ako se on nalazi na tako visokoj dužnosti kao što je direktor Vojno-bezbednosne agencije ne mora da znači da počinje neki proces čistki. Tako da ja ne očekujem da će ovo sad izazvati ne znam kakve potrese niti da će povući za sobom smenjivanje ne znam kolikog broja najviših oficira.
RSE
Ministarstvo odbrane i Vrhovni savet odbrane još nisu saopštili ime novog direktora Vojno-bezednosne agencije.
XS
SM
MD
LG