Dostupni linkovi

Tajming za grb, zastavu i himnu Srba u Hrvatskoj


RSE
''Ništa još nije odlučeno, pripreme su u toku, a riječ je o simbolima srpske zajednice u Hrvtskoj - zastavi, grbu i svečanoj pjesmi - pravu koje je Srbima, kao i ostalim nacionalnim manjinama, garantirao Ustavni zakon'', ističe predsjednik Srpskog narodnog vijeća i saborski zastupnik Milorad Pupovac.
PUPOVAC
To je dobilo dimenzije koje samo pokazuju do koje mjere je hrvatska javnost osjetljiva na neke dimenzije ostvarivanja manjinske problematike.
RSE
Četrnaest od sedamnaest županijskih vijeća srpske manjine potpisali su prije tri dana Sporazum o osnivanju zajedničke koordinacije na razini države koja prema Ustavnom zakonu ima pravo donositi odluke o važnosti za tu manjinu, pa tako i odluke o simbolima zajednice, programima obrazovanja, praznicima i slično.
PUPOVAC
Kada će biti donešena odluka o traženju rješenja za zastavu i svečanu pjesmu, ne mogu reći. Za to je potrebno neko vrijeme i trebat će određena rješenja koja mogu zadovoljiti sve kriterije.
RSE
''Kao prolazno rješenje'', kaže Pupovac, ''uz hrvatsku himnu pjevat će se i Bože pravde''. Upravo toj svečanoj pjesmi oštro su se usprotivile neke braniteljske udruge i zatražile od premijera da ''zaustave sramotnu Pupovčevu provokaciju''.
PUPOVAC
Hrvati u zemljama u kojoj su manjina normalno koriste hrvatske nacionalne simbole, hrvatsku pjesmu i himnu i to nije nigdje problem. Kada je bio proces mirne reintegracije, uz državnu himnu svirala se i Bože pravde na koju je stajao, ne samo gospodin Žak Klain, već i gospodin Vladimir Šeks, i to nikome nije smetalo.
RSE
Hrvatski premijer Ivo Sanader upozorio je juče srpske predstavnike da vode računa o tajmingu i činjenici da u Hrvatskoj još nisu zacijelile rane iz rata devedesetih, te da Hrvatska još uvijek traži više od 1200 nestalih.
PUPOVAC
Reakciju premijera nisam doživio kao oštru. Razumijem njegovu reakciju i razumijem da je u okolnostima politike koju on vodi i koja ima dosta elemenata smjelosti neophodno voditi računa o postupnosti realiziranja Ustavnog zakona i prava nacionalnih manjina.
RSE
SDP-ova saborska zastupkinja i bivša ministrica pravosuđa u Račanovoj vladi, Ingrid Antičević Marinović, kaže da Srbi ne pripremaju ništa nezakonito.
ANTIČEVIĆ-MARINOVIĆ
Radi se o jednom pravu koje je još 2002. godine, za vrijeme koalicijske vlasti, Ustavnim zakonom o pravima nacionalnih manjina zagarantirano, a to je upotreba svojih znamenja i simbola, u koje pripada pravo izvođenja svoje himne, i upotreba grba uz isticanje grba i himne države Hrvatske. To pravo je iskoristila i talijanska manjina. Nije sporno da takvo pravo ostvari i srpska manjina.
RSE
Zastupnik talijanske nacionalne manjine Furijo Radin kaža da u simbolima nema ništa loše, ako se ne pretjeruje i ako ih se ne zloupotrebljava.
RADIN
Ako to postoji kod Talijana, mislim da nema nikakvog razloga da ne postoji kod Srba. Naravno da rane iz rata još postoje, ali što prije to prevladamo, to će biti bolje za nas.
RSE
O konkretnom pitanju znamenja hrvatskih Srba nema koncezusa ni među njima samima. Predsjednik Srpske narodne stranke, Milan Đukić, čije pristaše nisu potpisale sporazum o koordinaciji, poručuje Pupovcu kako bi bilo korisnije da se umjesto izmišljanja simbola pozabavi poboljšanjem općeg položaja Srba u Hrvatskoj.
ĐUKIĆ
Hrvatska mora shvatiti da se treba odrediti u državu sa građanskim suverenitetom. Srbi moraju imati jednako pravo na ostanak i opstanak, na rad i jednaku zaštitu pred sudom, a onda vjerojatno da će biti i izlišno tako jedno pitanje, jer mi smo pripadnici jednog naroda koji ima svoju istoriju i vijekove, i iza sebe poznat grb, poznatu zastavu i sve ostale simbole.
RSE
Povjesničar i akademik, doktor Dušam Bilandžić, smatra da je tajming u politici vrlo važan i da bi Srbi sa svojim znakovljem i himnom mogli još malo pričekati.
BILANDŽIĆ
To je jedan unesrećeni narod, velikim dijelom svojom krivicom, i koprca se, ali sve je to skupa eho jednog vremena kada je za ove narode i nacije država postala sve.
XS
SM
MD
LG