Dostupni linkovi

SCG – BiH: Stanje povjerenja


RSE
Nakon sastanka koji je održan u Palati federacije, predsedavajući Predsednišva BiH Sulejman Tihić je izrazio zadovoljstvo nastavkom saradnje međudržavnog saveta. Istovremeno je konstatovao da nije dovoljno učinjeno u rešavanju pitanja granica, što bi se prevremenim sporazumom do juna trebalo regulisati, naglasio je Tihić.
TIHIĆ
Bosanska strana je smatrala da prvo treba potpisati ugovor o granici pa onda ići na izmenu granice. Strana državne zajednice Srbije i Crne Gore ne verujući nama da ćemo mi nakon toga pristupiti izmenama granica, traži da to nekako bude u isto vreme. Zato sam kazao to je stvar povjerenja. Da je to malo više iskreno nego što se govori u ovakvim prilikama, ali mislim da tu nema suštinskih problema i ja vjerujem da ćemo mi do sledećeg vijeća riješiti ovo pitanje granice.
RSE
Predsedavajući Predsedništva BiH Sulejman Tihić kaže da tužba Bosne i Hercegovine protiv Srbije i Crne Gore predstavlja za ovu državu pitanje istine i pravde, što će biti teže pitanje za rešavanje. Predsednik državne zajednice Svetozar Marović je istakao da nema suštinskih problema u odnosima dve države i izrazio nadu da će do sredine juna dve delegacije iznaći rešenje za korekciju granica.
MAROVIĆ
Takođe do 15. narednoga mjeseca, kada će se sresti ministri inostranih poslova, očekujemo da će se pripreme rješenja i za potpisivanje privremenih sporazuma, koji bi u međuvremenu regulisale na nekim tačkama status graničnih prelaza, protoka ljudi i uopšte organizacije života. Ono što je takođe bitno za današnji razgovor jeste da su se ministri odbrane takođe dogovorili, a Međudržavni savjet afirmisao, da se u narednom periodu, najkasnije do narednog sastanka Međudržavnog savjeta, pripreme od strane ministarstava odbrana posebni akti, odnosno poseban predlog sporazuma o saradnji u oblasti odbrane. Dakle, ukupan naš politički nivo saradnje, kao što sam rekao, ide uzlazno, ekonomski nivo saradnje takođe, zasnovan na implementaciji sporazuma o slobodnoj trgovini, funkcioniše.
RSE
Predsedavajući Predsedništva BiH posetio je i Kuću cveća gde je položio cveće u znak sećanja na antifašiste. Takođe je posetio Bajrakli džamiju u Beogradu, spaljenu u neredima do kojih je došlo nakon martovske eskalacije nasilja na Kosovu.
XS
SM
MD
LG