Dostupni linkovi

Vanredna vijest

IT-00-39: ETNIČKO ČIŠĆENJE BOSANSKOG NOVOG POČELO JE U PROLJEĆE 1992. GODINE


Zaštićeni svjedok koji se vodi pod oznakom 044 kazao je da je granatiranje i paljenje bošnjačkih kuća, zatim zarobljavanje i pljačkanje civila, od kojih su neki i ubijeni, te njihovo kasnije prebacivanje na fudbalski stadion u Bosanskom Novom trajalo punih šest sedmica. Granatiranje i rušenje bošnjačkih sela, među kojima je bilo i selo svjedoka Suhača, trajalo je punih sedam dana, bez obzira što su mještani prethodno predali oružje koje su posjedovali. Zatim su srpski vojnici “u vozilima JNA” došli i naredili stanovništvu da napusti kuće.

Prema njegovom svjedočenju, progon je smišljen, planiran i pripremljen znatno ranije. Početkom marta iz svog sela Suhača vidio je kako u susjedno srpsko selo Jošava slijeće vojni helikopter. Petnaestak minuta kasnije dva automobila puna oružja prošla su pored njega iz pravca gdje je sletio helikopter.

Oko 8.000 Bošnjaka iz doline rijeke Japra skupljeno je u selu Blagaj gdje su opljačkani. Svjedok je bio očevidac tri ubojstva koje su počinili vojnici sa crvenim beretkama.

Sedamsto muškaraca koji su bili mjesec ipo zatočeni na fudbalskom stadionu u Bosanskom Novom držani su u nehumanim uvjetima i bez dovoljno hrane. Svjedok je ispričao i kako je pripadnik “crvenih beretki” jednog dana prozvao 18 zatočenika, koji su bili lokalni lideri Stranke demokratske akcije ili imućni poduzetnici. Ovi ljudi su odvedeni u nepoznatom pravcu, a kasnije su samo dvojica od njih viđena živa.

Prije nego što su prebačeni u Hrvatsku, zatočenici su morali potpisati da svu svoju imovinu ostavljaju “srpskoj opštini Bosanski Novi”. Tužilac je u dokazni materijal uveo dokumenta srpskih opštinskih vlasti u Bosanskom Novom o "dobrovoljnom preseljavanju" oko 5.600 Bošnjaka iz doline Japre.

Momčilo Krajišnik je optužen za genocid i zločine protiv čovječnosti nad nesrpskim stanovnicima BiH. Prema optužnici, Krajišnik je bio jedan od učesnika u zajedničkom zločinačkom poduhvatu čiji je cilj bilo trajno i nasilno uklanjanje nesrpskog stanovništva sa velikih dijelova teritorije BiH, koji bi zatim bili uključeni u novu srpsku državu. Poslije Brčkog, Bratunca, Bosanskog Novog i Bosanskog Petrovca, Sanski Most je peta opština o kojoj optužba izvodi dokaze. Optužnica protiv Momčila Krajišnika navodi 37 opština u kojima su progoni nesrpskog stanovništva imali "sistematski i rasprostranjen karakter".
XS
SM
MD
LG