Dostupni linkovi

OPŠTINSKI NAČELNICI OBEĆAVAJU POBOLJŠANJE ZAŠTITE LJUDSKIH PRAVA U BIH


RSE
Danas predstavljeni projekat rezultat je jednoipogodišnjeg rada istrazivačkih timova, koji su analizirali stanje u oblasti javne uprave, civilnog društva, ekonomije, socijalne zaštite. Značajan je za predstavnike vlasti u 16 opština, naglasio je ministar za ljudska prava Mirsad Kebo.
KEBO
... Da im prepoznati oblici kršenja ljudskih prava posluže kao smjernice kod kreiranja razvojne strategije i planiranja na općinskom nivou, te u konačnici rezultiraju pozitivnim pomacima, u smislu većeg poštivanja ljudskih prava građana, uključujući i pravo na razvoj, kao neizostavnog dijela svih drugih prava.
RSE
Šef Ureda Visokog komesarijata UN za ljudska prava Madeleine Rees je posebno naglasila značaj ostvarivanja socijalnih prava.
REES
Sve je češća pojava da se ljudi priklanjanju određenoj nacionalnoj grupi ili političkoj partiji, kako bi ostvarili svoja osnovna prava. To znači da osjećaju kako su isključeni iz socijalnog života, što je jedan od znakova da je izostala zaštita ljudskih prava. Takođe, građani još uvijek imaju neke predrasude, što je najočitije kod povratnika. Naprimjer, veliki broj ljudi, koji se vratio u drugi entitet, još uvijek odlazi ljekaru u entitetu gdje je ranije boravio. Oni strahuju da im ne bi bila pružena adekvatna zaštita, a niko se ne trudi dovoljno da tu predrasudu razbije.
RSE
Načelnici opština su podržali ovakvu vrstu analize. Anto Šimić, prvi čovjek Odžaka kaže da će već narednih dana opštinska vrata više biti otvorena za građane.
ŠIMIĆ
Ovaj projekat je jako dobro došao, da vidimo gdje smo imali pogreške i naravno, sada, u ovome dijelu, idemo da ispravljamo te pogreške. U međuvremenu, od završetka ovoga prvog dijela, to je od osmog mjeseca prošle godine do sada, mi smo dosta toga učinili na promjeni. Posebno, što želimo, to je zdravstvo. Znači, da imamo kvalitetno zdravstvo. To je jedan od preduvjeta povratka. Što se tiče školstva, ja mislim da stojimo dosta dobro. Novi zakon o osnovnom i srednjem školstvu, koji je donesen, postići će da ravnopravnost bude daleko bolja, kroz jezik i ostalo.
RSE
Abdurahman Malkić, načelnik Srebrenice, ističe kako je očekivao izvještaj koji će upozoriti na teško stanje u oblasti ostvarivanja ljudskih prava.
MALKIĆ
Pristup ljudskim pravima u Srebrenici je onemogućen. Ako osoba ima pravo na imovinu, a nije joj omogućen pristup toj imovini, onda se krše ljudska prava. Zatim, ako dijete ima pravo na školovanje, a onemogući mu se pristup školskom objektu i učitelju, onda se krše ljudska prava. Činjenica je da mi pokušavamo nešto i znamo za takvo teško stanje. Međutim, ako budemo samo pravili analize, procjene i razne izvještaje, a ne budemo imali konkretnih mjera kako da to prevaziđemo, onda je ovo samo jedan u nizu izvještaja. Ja mislim da je ovo sedmi, koji je urađen u Srebrenici, o procjeni stanja, kako socio-ekonomske analize, tako i ljudskih prava. I ne bih volio da se završi na ovome.
RSE
I novoizabrani načelnik Donjeg Vakufa Arif Magradžija smatra da će analiza stanja u oblasti ljudskih prava biti od velike pomoći u njegovom budućem radu.
MAGRADŽIJA
Sam ovaj sastanak, kojem sam danas prisustvovao, pomoći će mi da se brže snađem i počnem raditi u smjeru ostvarenja civilizacijskih vrijednosti i ljudskih prava, na području općine u kojoj sam ja načelnik.
RSE
Osim pomenute tri, analiza je obuhvatila i opštine Orašje, Bugojno, Zvornik, Derventa, Teslić, Drvar, Sanski Most, Milići, Trebinje, Stolac, Srebrenica, Prijedor, Livno i Bosanski-Srpski brod.
XS
SM
MD
LG