Dostupni linkovi

REGIONALIZACIJA CRNE GORE U AMERIČKOM KONGRESU?


RSE
Vašingtonska konferencija o statusu Albanaca u Crnoj Gori rezultirala je deponovanjem Platforme o regionalizaciji predstavnicima američkog Kongresa. Tim dokumentom predviđeno je formiranje samo jednog regiona na teritorijama gdje su Albanci većina u Crnoj Gori, koji bi bio sastavljen od tri subregiona. Nik Đeljošaj iz nevladine organiazcije “Unitas”.
ĐELJOŠAJ
Platforma je deponovana i prihvaćena kao, takozvani rekord, u američkom Kongresu. Komitet koji podržava ovu Platformu je sastavljen od dvadesetosam kongresmena, na čijem je čelu Eliot Endžel iz demokrata i Sju Elin ispred republikanaca. Na ceremoniji deponovanja Platforme je učestvovao i ugledni američki profesor Međunarodnog prava doktor Pol Vilijams, učesnik Konferencije u Rambujeu i koji je, između ostalog, pomagao pri pravnom oblikovanju dokumenta o ohridskom Sporazumu.
RSE
Predstavnici “Unitas”-a su početkom godine, uz nekoliko prekida na teritoriji Malesije, a potom i plavske opštine, sakupili oko tri i po hiljade potpisa za stvaranje tri regiona koji bi obuhvatili područje plavske opštine, Tuzi i Ulcinja, što je bilo predviđeno Prvom konferencijom jula prošle godine u Vašingtonu, a od čijih su se zaključaka ogradili predstavnici albanskih nacionalnih stranaka. Ovoga puta učesnici konferencije Platformu su, zajedno sa potpisima, predali američkom Kongresu i, kako tvrdi Đeljošaj, dobili obećanje da će uskoro biti usvojena Rezolucija o njoj.
ĐELJOŠAJ
U veoma kratkom vremenu očekujemo da američki Kongres usvoji Rezoluciju o statusu Albanaca i da će američka administracija finansijsku pomoć Crnoj Gori uslovljavati riješenjem statusa Albanaca na osnovu našeg projekta. Na kraju treba istaći i poruku američkih zvaničnika da je Amerika veoma zabrinuta zbog toga što se vlasti u Crnoj Gori do sada nijesu bavili državnički i ozbiljno pitanjem Albanaca u Crnoj Gori, te da smo mi kao mladi ljudi dobili veliku podršku na, kako Amerikanci kažu: “Radimo lokalno, a mislimo globalno”.
RSE
Nik Đeljošaj nam je saopštio da su na vašingtonskoj konferenciji iz Crne Gore, osim “Unitas”-a, učestvovali i predstavnici Nezavisne unije studenata Albanaca iz Crne Gore, kao i potpredsjednik Demokratskog Saveza u Crnoj Gori.
ĐELJOŠAJ
Od političkih partija na konferenciji je bio Demokratski Savez u Crnoj Gori, a na konferenciji je istaknuto da je ona nepodijeljeni dio Koalicije “Albanci zajedno”.
RSE
Budući da su stranke koje čine Koaliciju “Albanci zajedno” Demokratska Unija Albanaca, Demokratski Savez i Partija Demokratskog Prosperiteta, ranije saopštile da neće učestvovati na konferenciji, jer se protive projektu regionalizacije Crne Gore i, između ostalog, zato što takva Platforma nije na prošlogodišnjem skupu dobila zvaničnu podršku Amerike, pozvali smo predstavnika Demokratskog Saveza Mehmeda Barthija i upitali ga da li je njegov potpredsjednik Tahir Đombaljaj zastupao Demokratski Savez i Koaliciju “Albanci zajedno”?
BARTHI
Apsolutno nije to tako. On nije učestvovao u ime Koalicije, to morate znati. Tahir Đombaljaj nije učestvovao u ime Demokratske koalicije Albanaca i da albanske političke stranke će pogledati da što prije formiraju svoj dokument.
RSE
I predsjednik Demokratske Unije Albanaca Ferhat Dinoša tvrdi da Đombaljaj nije mogao zastupati legitimne predstavnike Albanaca u Crnoj Gori.
DINOŠA
Ako je tačno da je gospodin Đombaljaj učestvovao tamo, onda je on bio u svojstvu člana Demokratskog saveza u Crnoj Gori, nikako nije mogao govoriti u ime Koalicije “Albanci zajedno”, tim prije što su albanske stranke uoči same konferencije javno obznanile da neće učestvovati na toj konferenciji. Meni je sad simptomatično kako se desilo da neko ko je član Saveza bude tamo?
RSE
Pozvali smo Tahira Đombaljaja i pitali ga koga je on zapravo zastupao na vašingtonskoj konferenciji?
ĐOMBALJAJ
Ja sam na konferenciji u Vašingtonu predstavljao naše interese, odnoso, htio sam da učestvujem u konferenciji da ne bi neko u naše ime nešto što nije naš interes, dostavio Kongresu. To je bio moj cilj.
RSE
Platforma o regionalizaciji neće biti nuđena crnogorskim vlastima i albanskim strankama, prrije nego što se o njoj izjasni američki Kongres, a Nik Đeljošaj poručuje:
ĐELJOŠAJ
Mislimo da će i oni shvatiti da ovo nije igra i da će shvatiti da smo mi odlučili da promijenimo strategiju. Nećemo više da molimo Crnu Goru, nego smo zamolili Ameriku. Ona nas je prihvatila i, ako neko ne zna šta znači danas Amerika u globalnoj politici, onda neka malo razmisli o tome.
XS
SM
MD
LG