Dostupni linkovi

GDJE REZATI?


RSE
Pregovori sa Međunarodnim monetarnim fondom za svaku su vladu trenutak otrežnjenja. Zbog toga ministar finansija, Ivan Šuker, nije izdržao i kazao je kako ni ove ni sljedeće godine neće biti povrata duga umirovljenicima što ga je stvorila HDZ-ova vlad u drugoj polovici devedesetih. Čelnik umirovljenika, inače koalicijskih partnera HDZ-a, Vladimir Jordan, zamjera mu samo što se izletio, jer kaže: ''Sanader i ja dogovorili smo se da nećemo izlaziti sa rokovima dok se ne izradi Zakon o povratu duga''. Potpredsjednik stranke, Franc Ferenčak, je ipak konkretniji:
FERENČAK
Bilo bi prerano o tome govoriti. Mogu vam iskreno reći da je predstavnik MMF-a bio kod nas i da se vrlo pozitivno o tome izrazio. Uvjeravali smo ga da ove godine neće biti povrata duga.
RSE
A šta je sa 2005. godinom?
FERENČAK
Kada se bude radio proračun za iduću godinu sjesti ćemo zajedno i vjerojatno će se neke stvari sprovesti.
RSE
Međunarodni monetarni fond traži naoko vrlo jednostavne stvari: da Hrvatska ne troši više nego što ima i da se prestane vani zaduživati. ''Kod MMF-a se ne radi o altruizmu'', upozorava čelnik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever.
SEVER
MMF uvijek žrtvuje ljude. Njega za ljude nije briga, niti ga je briga za interese zemlje. Njega je prvenstveno briga da se rješavaju pitanja kako će se vraćati dugovi.
RSE
Koji god motiv bio po srijedi, morati će se rezati, da li na predizbornim obećanjima socijalnih davanja, ili možda na plaćama iz proračuna. Severova sindikalna središnjica okuplja oko pola uposlenih u državnom i javnom sektoru.
SEVER
Ako Vlada odluči rezati plaće u državnim i javnim službama to će sigurno donijeti prave nemire, jer su plaće upravo u tim sektorima preniske.
RSE
Ako HDZ-ova vlada ocijeni da će zbog toga dobiti javne prosvijede, možda krene sa štednjom u investicijama. Ministar mora, turizma, prometa i razvitka, Božidar Kalmeta, tvrdi da MMF-ovi zahtijevi za racionalizacijom neće usporiti cestogradnju. Dogodine autocesta ide prema Pločama i kalkulacije oko rokova nema. Zbog usporavanja investicija niko neće izaći na ulice i tu je najvjerojatniji scenarij.
SEVER
Mislim da će Vlada biti u jednoj teškoj situaciji jer mora odlučiti gdje će rezati - investicije ili ulaganja. Dugoročno gdjegod da reže, nigdje nije isplativo i može joj se vratiti poput bumeranga, sa željeznica vrlo skoro, sa cesta i utocesta jednako tako.
RSE
Ako se uspješno završe pregovori, novi stendbaj anražman sa MMF-om stupa na snagu sredinom godine. Šest mjeseci kasnije, 1. sječnja, PDV se smanjuje sa 22 na 20 posto. Očekivani manjak prihoda je oko tri milijarde kuna. Špekulira se da MMF sugerira povećanje troškarina na duhan i alkohol, ali ministar Šuker odgovara da za sada o tome nema govora. Ključna riječ je – za sada.
XS
SM
MD
LG