Dostupni linkovi

DO KRAJA GODINE SANIRANJE SVIH U MARTU OŠTEĆENIH STAMBENIH OBJEKATA NA KOSOVU


Verujem da cemo vrlo brzo u dve tri opstine Kosova poceti da konkretno radimo na renoviranju ostecenih objekata. Za znacajan broj kuca u fazi smo izrade tendera u tehnickom aspektu, kaze ministar Brajshori.

“Mogu slobodno da kazem da ulazimo u vrlo substancijalnu fazu programa, govorim o saniranju steta u objektima stanovanja a ne o drugim objektima, kaze ministar Brajshori i dodaje kako veruje da ce se ovi poslovi zavrsiti, onako kako je planirala vlada, do kraja ove godine.

Glasnogovornica UNMIK-a Matilde Heneke, ne zeleci da komentarise razlicite izjave, istice kako ce govoriti o sadasnjoj fazi rada na saniranju stanja. Zavisno od nivoa ostecenja stambenih objekata, oni su razvrstani u kategorije, sto je osnov i za kategorizaciju tendera za njihovo saniranje, kaze glasnogovornica Heneke.

“U prvoj do trece kategorije, gde su obuhvacene kuce koje nisu mnogo ostecene, jedan deo tendera je kompletiran. Jedan se danas zavrsava, drugi 30 maja. Sto se tice pete i seste kategorije, tender je zavrsen 17 maja, ali prema mojim informacijama ima jos diskusija oko ovih tendera”, kaze glasnogovornica Heneke.

Savetnik za povratak raseljenih u kancelariji sefa UNMIK-a Nenad Radosavljevic je juce izjavio kako kosovske institucije pokusavaju da obnovu u martu porusenih srpskih kuca odloze za sledecu godinu.

Rukovodilac radne grupe za saniranje steta ministar Brajshori kategoricki istice da je takva izjava neodrziva i ne odgovara istini.

“Ne, to je neodrzivo i nije istinito, mozda je suprotno. Mi se zalazemo da se prema predvidjenoj dinamici ostvari nas program, znaci do kraja godine da se zavrsi sa saniranjem stambenih objekata”, kaze ministar Brajshori i dodaje kako u okviru vlade postoji duh da se dinamika sto je vise moguce ubrza.

On istovremeno poziva pripadnike srpske zajednice da budu konstruktivniji i da saradjuju sa kosovskim institucijama.
XS
SM
MD
LG