Dostupni linkovi

BIH JE POTREBNA NOVA GENERACIJA NEKOMPROMITOVANIH POLITIČARA


RSE
Poslanici na svim nivoima u BiH skloni su za svoj rad reći da je uspješan i ograditi se kako bi moglo bolje, uostalom kao i drugdje. Ministri u vladama takođe. Građani su nezadovoljni i gotovo da nema domaćinstva u BiH, koje nije osjetilo dramatičan pad životnog standarda.

Posmatrači skupštinskih zasjedanja, kao što je to juče i danas, tokom sjednice federalnog Parlamenta, bio Darko Brkan, kažu:
BRKAN
Moja konstatacija je da je sjednica Parlamenta više ličila na pozorišnu predstavu, nego na donošenje zakona.
RSE
Nezavisni analitičari su jedinstveni u ocjeni da ne postoje razvojni planovi i nema sistemskih rješenja, što dovodi do nesnalaženja izvršne vlasti, naprimjer, kod prvog velikog razvojnog projekta, kao što je izgradnja koridora Vc. Uz ovaj stav, Fadil Šero, izvršni direkor Centra za promociju civilnog drustva, kao osnovno postavlja ovo pitanje:
ŠERO
Ko su to, dakle, ti izabrani političari, ko su ti ljudi? Ako pogledamo, to su, između ostalog, političari, ljekari, univerzitetski profesori, uglavnom, oni ljudi koji pored tih političkih funkcija obavljaju najmanje još jednu društveno značajnu funkciju. Iz tih razloga, mi nemamo ni političare, nemamo ni ljekare, nemamo ni univerzitetske profesore.
RSE
Poslanici u skupštinama, kao i ministri - posljednji primjer su HDZ-ovi članovi federalne Vlade, rado svoje nezadovoljstvo izražavaju napuštanjem zasjedanja. To se dešava zbog toga što se osjećaju kao vojnici svoje partije, kaže Srđan Puhalo, Organizacija za ispitivanje javnog mnijenja “Partner” u Banjaluci:
PUHALO
Čini mi se da su naši poslanici, prije svega, skupštinu shvatili kao pozornicu, gdje igraju neke svoje, već zadate uloge, koje im ne padaju veoma teško i gdje su građani, prije svega, pasivna publika, koja mirno treba da odgleda šta sve oni rade. A to onda ima za posljedicu da su se poslanici i političari previše identifikovali sa svojim ulogama i da u nekom trenutku postaju sami sebi dovoljni i uopšte ne vode računa o potrebama i interesima građana.
RSE
Ustav i pravni sistem u BiH definisali su odgovornost ministara i poslanika
prema građanima ove zemlje, a ne prema političkim partijama, iznosi iz svog bogatog skupštinskog iskustva, Sejfudin Tokić:
TOKIĆ
Praksa u kome iz uskostranačkih i vrlo često ličnih ili oligarhijskih interesa pojedini predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti napuštaju sjednicu i ne učestvuju u radu je drastičan primjer neodgovornosti i predstavlja način koji bi se mogao čak dovoditi u kontekst potrebe pozivanja na odgovornost, sankcija, pa čak i smjene.
RSE
Kjučni problem bh. društva su političke partije, smatra Fadil Šero:
ŠERO
Mi imamo elite političkih stranaka koje su odvojene i od svojih članova i onih koje predstavljaju i koji međusobno, iza zavjese parlamentarne pozornice, tvore svojevrsni kartel političkih elita. Oni se iza svega toga dogovaraju. Parlamentarna pozornica im služi naprosto da promoviraju ono što su iza nje dogovorili.
RSE
Organizacija “Partner” je početkom godine provela istraživanje, u kojem je preko 80 posto ispitanika odgovorilo da političari rade u interesu pojedinaca i grupa, a ne naroda, kaže Srđan Puhalo:
PUHALO
To smo takođe radili u februaru ove godine. Na pitanje da li je borba za vlast jedan od glavnih uzroka sadašnje krize, oko 90 posto građana izjasnilo se da je političarima primarna borba za vlast, a ne rješavanje problema, izlazak iz krize i bolji život.
RSE
Građani žele da političari rade u njihovom interesu, naglasava Vehid Šehić, Građanski parlament u Tuzli:
ŠEHIĆ
Generalno gledajući, karakteristika jednog života kojeg mi živimo u BiH je ta neodgovornost i zloupotreba prava. Svi oni koji se pozivaju da imaju prava, najveći je problem što oni upravo, boreći se za ta prava, pokušavaju da ih zloupotrebljavaju. Ono što je osnovno, mi moramo biti svjesni činjenice da smo u prvom redu građani. Koliku ću biti odgovoran prema sebi, kao građanin, toliko ću biti odogovoran, bez obzira koju funkciju obnašao.
RSE
Misija OSCE-a je juče objavila kako rezultati ispitivanja javnog mnjenja u BiH, o tome kakav tip političara žele, pokazuje da 93 posto ispitanika smatra da je BiH potrebna nova generacija nekompromitovanih političara. Šef Misije Robert Beecroft najavljuje izradu etičkog kodeksa ponašanja za političare:
BEECROFT
Taj kodeks predstavlja javno obećanje političara da će se pridržavati onih standarda ponašanja, koje građani od njih očekuju. To je od izuzetnog značaja, kako bi se ponovo steklo povjerenje u one koje su građani birali da ih predstavljaju.
RSE
Napuštanje sjednica, kao metod političke borbe, je poznat u svijetu. Nažalost, u BiH još će puno vode proteći, dok se taj metod usvoji na pravi način. Jer, i dalje odlazak za zasjedanja biće samo znak poslušnosti svojoj partiji, a ne narodu koji ih je birao.
XS
SM
MD
LG