Dostupni linkovi

DA LI JE OKONČAN SLUČAJ “S.Č.”?


RSE
“Slučaj “S.Č.” je obustavljen u onom momentu kada je nadležni tužilac odustao od krivičnog gonjenja osumnjičenih u toj aferi”, kaže za naš Radio Momčilo Marković, advokat crnogorskog premijera Mila Đukanovića, i dodaje, da činjenica da se taj predmet nalazi na stolu državnog tužioca Crne Gore koji preispituje mogućnost obnavljanja postupka, ne mijenja njegov trenutni status.
MARKOVIĆ
On je već obustavljen i to je definitivno, ali vanredni pravni lijek koji se zove “ponavljanje postupka” je pravno sredstvo kojim se sa određenim pretpostavkama može pravosnažno presuđena stvar ponoviti, a kamoli obustavljeni postupak u istrazi koja predstavlja vid prethodnog postupka.
RSE
Marković kaže da bi bilo sasvim logično da je sa predmeta “S.Č.” skinuta oznaka tajnosti i da ne vidi razlog zašto istražni spisi ne bi bili dostupni i medijima.
MARKOVIĆ
Uz svaki krivični predmet, po jednoj ovlašćujućoj striktnoj odredbi Zakona o krivičnom ppostupku, svako ko ima opravdani interes može da izvrši pregled u spise, da izvrši prepis spisa, fotokopiranje, kopiranje. Prema tome, svako ko ima opravdani interes, a jedan novinar mogao bi da ima taj interes, kako ne bi.
RSE
U podgoričkom Osnovnom sudu nije bilo moguće provjeriti da li je sa tog predmeta zaista skinuta oznaka tajnosti? Kako nam je rečeno te informacije ne može dati niko, osim vršioca dužnosti predsjednika Suda Žarka Savkovića, koji danas nije bio dostupan. Podgorički advokat Lidija Božović napominje da je ovaj slučaj veoma specifičan, s obzirom na nesvakidašnje interesovanje koje je pobudio kod domaće i međunarodne javnosti. Činjenica da taj predmet i dalje razmatra državni tužilac Crne Gore, prema njenim riječima znači da se taj postupak nikako ne može smatrati potpuno obustavljenim.
BOŽOVIĆ
I ovo je ta pravna praznina, odnosno taj prazni hod od trenutka od kada ga osnovni tužilac nije pokrenuo, do trenutka kada državni tužilac odluči da li će ga pokrenuti? Državni tužilac je uzeo da razmatra spisak predmeta, doduše, vjerovatno ga vrlo podrobno razmatra, jer od tada je prošlo pola godine.
RSE
Iako, kako kaže, nije detaljno upoznata sa statusom ovog slučaja, Božovićeva smatra da bi bilo normalno da je u ovoj fazi sa spisa predmeta skinuta oznaka tajnosti.
BOŽOVIĆ
Ako je javni interes, a skinuta je oznaka tajnosti, ja pretpostavljam da vas interesuje da li je prestala njegova tajna od kada su sredstva javnog informisanja? Tajnost, čim je ukinuta, znači da je potpuno dostupna javnosti.
RSE
Sa tom ocjenom ne slaže se istražni sudija Ana Vuković, koja je vodila ovaj slučaj i koja je svojevremeno izdala naredbu o tajnosti postupka. Prema njenim rijčima taj predmet ne može se smatrati definitivno okončanim, sve dok se o njemu ne izjasni državni tužilac Vesna Medenica.
VUKOVIĆ
Činjenica je da je istraga pravosnažno obustavljena, međutim, kod činjenice da vrhovni državni tužilac, koliko smo upoznati iz sredstava informisanja, radi na mogućnostima, odnosno razmatra mogućnost obnavljanja postupka nemamo zvaničnu informaciju. Ja nijesam upoznata da je u tom smislu donijeta odluka, a, takođe kod činjeice da predmet nije arhiviran, smatram da i dalje predmet ima oznaku tajnosti, odnosno da i dalje važi naredba koju sam ja izdala.
RSE
Komentar Vesne Medenice na ovu temu danas nije bilo moguće dobiti, jer je, kako su nam rekli u kabinetu državnog tužioca, čitavo jutro provela na sastancima. Medenica je, podsjetimo, predmet “S.Č.” , uzela na razmatranje nakon prepuruke OEBS-a i Savjeta Evrope da bi trebalo razmotriti sve eventualne mogućnosti za ponovno pokretanje postupka, do čije je obustave došlo nakon ocjene nadležnog tužioca da nema dovoljno dokaza za pokretanje krivičnog postupka protiv četvorice osumnjičenih za podvođenje i seksualno zlostavljanje moldavske državljanke S.Č., među kojima je bio i bivši zamjenik državnog tužioca Zoran Piperović.
XS
SM
MD
LG