Dostupni linkovi

M. ĐUKANOVIĆ - NEREALNA EVROPSKA OČEKIVANJA OD SRBIJE I CRNE GORE


ĐUKANOVIĆ
Dok druge države mogu da se integrišu u procesu stabilizacije i asocijacije koji traje deset do petnaest godina, od Srbije i Crne Gore se traži da to urade za šest mjeseci. Nije realno. Uopšte nije realno. Nije realno očekivati da Srbija spusti carinske stope na ovih 56 proizvoda i da time upropasti svoju industriju i svoj agrar. Ja na mjestu predsjednika Vlade Srbije to ne bih učinio. Kao što nije realno da Crna Gora podigne carinske stope na te iste proizvode i na taj način ugrozi životni standard. Kao predsjednik Vlade Crne Gore, takođe, to ne činim. Ja mislim da za to treba realnije rasvijetliti problem, kloniti se jevtinih i improvizovanih političkih dijagnoza, ući u suštinu problema i zaključiti da je pred Srbijom i Crnom Gorom postavljen jedan jako težak zahtjev koji ne korespondira sa karakterom zajednice kakvu smo trilateralno formirali. Srbija, mi i Evropska Unija.
* * * * *
SAVJET MINISTARA EVROPSKE UNIJE U PONEDJELJAK JE POTVRDIO DA NIJE DOVRŠENO KOMPLETIRANJE UNUTRAŠNJEG TRŽIŠTA SRBIJE I CRNE GORE, A DA JE RAD NA STUDIJI PREKINUT DA BI VLASTI IMALE DOVOLJNO VREMENA DA PREMOSTE POLITIČKE USLOVE, USTAVNA PITANJA I PRIMJENU AKCIONOG PLANA HARMONIZACIJE EKONOMSKIH SISTEMA. TIM POVODOM I ZBOG ŠPEKULACIJA OBJAVLJENIH U MEDIJIMA DA JE BRISEL PREDVIDIO DA PARLAMENTI DRŽAVA ČLANICA USVOJE REZOLUCIJU O ZAJEDNIČKOM PRIKLJUČENJU EVROPSKOJ UNIJI, ŠTO PRAKTIČNO ISKLJUČUJE REFERENDUM, POZVALI SMO MINISTARKU ZA EVROPSKE INTEGRACIJE I EKONOMSKE ODNOSE SA INOSTRANSTVOM GORDANU ĐUROVIĆ

RSE
Komentarišući zaključke Savjeta ministara da je rad na Studiji o izvodljivosti prekinut, ministarka za ekonomske odnose sa inostranstvom i evropske integracije Gordana Đurović saopštila je da rad na harmonizaciji nikad nije prekidan i da ne stoje konstatacije da Crna Gora nije korektan partner u dijalogu. Upotreba termina ''prekid rada na Studiji'' je složenija ocjena od strane Konisijie, nego što je to bilo ranije.
ĐUROVIĆ
Koja pokazuje da oni imaju stvarno u ovom momentu jake kočnice da rade Studiju izvodljivosti, koja je prvenstveno bazirana u zoni ocjene političkih kriterijuma, a znamo gdje je adresa za ta pitanja. Što se tiče Crne Gore, ona je spremna za svaki dalji nastavak dijaloga i ocjene politčke prirode tipa ''poštovanja Ustavne povelje i prava Crne Gore na preispitivanje državnog statusa'', što može biti ii pravo Srbije na kraju krajeva, je nešto što je primjereno političkom dijalogu iznošenja oficijelnih stavova i nikako ne predstavlja destruktivan pristup.
RSE
Pitali smo, da li ministarka Đurović ima informacija da je, kako je to navedeno u dnevniku ''Dan'', Brisel predvidio da parlamenti država članica, kao i parlament zajednice, usvoje Rezoluciju o zajedničkom priključenju Srbije i Crne Gore Evropskoj Uniji, što praktično znači eliminisanje referenduma kao moguće opcije 2005. ili 2006. godine?
ĐUROVIĆ
Rezolucija tipa zajedničkog opredjeljanja svih stranaka u parlamentima da je Evropska Unija naš prioritet i da svi treba da radimo najviše u našoj moći da bi se približili Evropskoj Uniji, na nešto što svaka skupština je poželjno da napravi i što može da napravi i crnogorska Skupština, ali što se tiče identifikovanja takve jedne Rezolucije sa gašenjem onoga što Ustavna povelja dozvoljava to ne stoji. Ono što je u osnovnim, važećim dokumentima, beogradskim Sporazumom i Ustavnom poveljom, dozvoljeno Crnoj Gori i Srbiji, pravo na preispitivanje o privremenom državnom statusu je nešto što se ne može rezolucijom Skupštine mijenjati.
RSE
Crnoj Gori to niko iz Brisela nije sugerisao?
ĐUROVIĆ
Ne. Nije.
RSE
Od predsjednice Odbora za evropske integracije Skupštine Srbije Ksenije Milivojević, ministarka Đurović je saznala da je u Srbiji pokrenuta takva inicijativa i da će uskoro biti pokrenuta na nivou državne zajednice. Na drugoj strani, predsjednik Odbora Skupštine Crne Gore za evropske integracije Miodrag Vuković rekao nam je da nikakvi zahtjevi iz Brisela o jedinstvenom pristupu Evropskoj Uniji ne dolaze u obzir.
VUKOVIĆ
Radićemo na rezoluciji o tome da i Crna Gora ide ka evropskim integracijama. To je sasvim drugo od onoga što Brisel traži o jedinstvenoj rezoluciji za ulazak kroz državnu zajednicu. Ako je tačno da to Brisel traži. Mi moramo kao parlament usvojiti početni akt, rezoluciju, deklaraciju kako god hoćete, kojom ćemo izraziti parlamentarnu saglasnost da je i crnogorski parlament svjestan svojih obaveza kao institucija koja ima u cilju priključenja Crne Gore evropskim integracijama, a kako će se to procesuirati, da li kroz državnu zajednicu ili samostalnim putem, to će pokazati narod na referendumu.
XS
SM
MD
LG