Dostupni linkovi

NIKŠIĆKA ŽELJEZARA – STRAH OD PRIVATIZACIJE


RSE
Privatizacija Holding kompanije Željezara, najvećeg privrednog kolektiva u Nikšiću, sve je izvjesnija, bar prerma izjavama direktora Agencije za prestruktuiranje privrede i strana ulaganja Branka Vujovića, koji očekuje da će Savjet za privatizaciju prihvatiti ponudu britanske kompanije ''Midlend Risorsis Holding''. Ova kompanija spremna je da da jedan euro za kupovinu 57,99% akcija Željezare. ''Midlend'' je većinski vlasnik nekoliko željezara u Ukrajini, Engleskoj i Rusiji, a registrovan je, po riječima Vujovića, na Britanskim ostrvima, ne kao of-šor kompanija, već kao preduzeće. Britanci će biti u obavezi da do 2008. godine u modernizaciju Željezare ulože 30,5 miliona eura i obezbijede prosječnu zaradu od 500 eura za planiranih 1500 od 3500 sadašnjih radnika. U Sindikatu Željezare sa nevjericom očekuju privatizaciju. Miodrag Jovanović, predsjednik Sindikata:
JOVANOVIĆ
Radnici su samo djelimično u globalu upoznati sa ponudom. Upoznati smo sa brojem radnika i nekom prosječnom platom. Tom prosječnom platom nijesu zadovoljni, a što se tiče i broja radnika i tu vlada neki strah da li će u pregovorima uspjet naš pregovarački tim da odradi. Sindikat je tu stavio neke primjedbe. Stavio je primjedbe i na broj radnika i na visinu plate.
RSE
Kako su radnici informisani o ovom budućem vlasniku?
JOVANOVIĆ
Nijesu baš informisani. Nijesmo bukvalno ništa informisani, nego samo preko sredstava javnog informisanja.
RSE
Poslovodstvo Željezare podržava privatizaciju, jer je to, po riječima izvršnog direktora doktora Miraša Đurovića, ključno riješenje za opstanak. On podsjeća da su gotovo sve željezare u okruženju već našle strateškog partnera.
ĐUROVIĆ
S obzirom da je ovo trenutno premoštavanje sa firmom ''Neksan'' i situacije u Željezari treba ubrzati proces i da to treba odraditi što prije, najkasnije do jula mjeseca.
RSE
Đurović je mišljenja da će Vlada Crne Gore preuzeti obavezu da zbrine sve one radnike koji postanu tehnološki višak.
ĐUROVIĆ
Ovo što se piše po novinama nije tačno. Nije tačno da je višak 1900 radnika u Željezari Nikšić, nego taj višak je od 1500 do 2400. Mislim da bi država trebala da preuzme dobar dio obaveza, s obzirom da polazeći od toga da onaj ko bude došao na račun poreza, doprinosa, plaćanja svih obaveza prema državi, praktično popuniti budžet. Svakog mjeseca treba da državi uplaćuje po milion eura. Vladi je to povoljnost, jer će od 2005. do 2008. godine biti primljeno 500 radnika, odnosno da će konačan broj radnika biti 2000, što je sasvim dovoljno za proces proizvodnje.
XS
SM
MD
LG