Dostupni linkovi

MIR I SIGURNOST NA KOSOVU NE MOŽE SE GRADITI ORUŽJEM


NATO ce garantovati mir i sigurnost na Kosovu, koja se ne moze graditi oruzjem, vec uspostavljanjem reda i postivanjem i primenom zakona, rekao je danas u Pristini komandant zajednickih snaga NATO-a admiral Gregory Johnson, posle razgovora sa premijerom Kosova Bajramom Rexhepijem. Tokom posete Kosovu admiral Johnson se sastao sa komandantom KFOR-a generalom Holgerom Kamerhofom, prvim zamenikom sefa UNMIK-a Charlesom Brayshowom i nekim od kosovskih politickih lidera. Admiral Johnson je izjavio kako se 19 hiljada pripadnika KFOR-a na Kosovu zalaze da obezbede mir i u funkciji ostvarivanja tog zadatka KFOR povecava patroliranje i skuplja neophodne informacije

“Kosovo u svojoj ne tako dalekoj buducnosti moze biti solidan clan severnoatlanskih institucije, ali jedini nacin da se postigne taj cilj je da se pokaze da je zainteresovano za stvaranje drustva u kojem je vladavina zakona garantovana, kao sto ce biti garantovano funkcionisanja institucija i medjuetnicke tolerancije“, rekao je admiral Johnson. Istovremeno on je pozvao kosovske lidere na svim nivoima, gradjane i kosovske medije, da pomognu napore NATO-a za ostvarivanje ovih ciljeva.

“Informisao sam admirala Johnsona o aktuelnom stanju i koracima koje preduzimamo na smirivanju i normalizaciji stanja”, rekao je premijer Kosova Bajram Rexhepi. Medju tim aktivnostima premijer je posebno spomenuo uspostavljanje unutrasnjeg medjuetnickog dijaloga na Kosovu, koje se, prema recima premijera, prihvata i od strane srpske zajednice. Rexhepi je pozvao da se rukovodstva ali i druge kosovske structure angazuju u tom pravcu.

“Sto se tice unutrasnjeg dijaloga mi smo objasnili da smo zapoceli dosta dobru incijativu koja je relativno dobro primljena i od strane srpske zajednice , ali nije dovoljno da to cini samo vlada i ministri. Tu mogucnost treba da iskoriste i poslanici, da lokalni nivoi budu mnogo aktivniji, kako bi stvorili ambijent za sve zajednice , jer to u sustini stvara bolju perspektivu za sve nas” , rekao je premijer Rexhepi.
XS
SM
MD
LG