Dostupni linkovi

Vanredna vijest

GROTESKNO USTAŠKO-ČETNIČKO BRATSTVO


RSE
Inicijatori ideje o uklanjanu spomenika zloglasnom ustaškom zapovjedniku Juri Francetiću u Slunju – 17 nevladinih organizacija za ljudska prava, upozoravaju da se ne bave prošlošću, već sadašnjošću i budućnošću Hrvatske. Zoran Pusić, Građanski odbor za ljudska prava:
PUSIĆ
Problem je upravo u tome da te ideje još uvijek imaju u našem društvu status legitimnog političkog stava, dakle širenje netrpeljivosti, propagiranje mržnje, a to je upravo veličanje ljudi koji su značajni samo po tome što su pravili prave masovne pogrome.
RSE
Priprema se tužba protiv čelnika HSP-a Ante Đapića, čiji su istupi za Vesnu Teršelić primjer neoustaškog diskursa. Đapić ih je nazvao „četnicima“, pa će ga tužiti za klevetu. Presjednik Hrvatskog helsinškog odbora Žarko Puhovski kazao je kako je natpis na Francetićevom spomeniku, kako je on „legendarni borac protiv četnika“, notorna laž:
PUHOVSKI
Isitna jeste da su jedini saveznici četnika na ovim područjima bili ustaše. Ustaše i četnici su bili saveznici od početka do kraja. Ni jedna jedina bitka ustaša i četnika nije zabilježena u Drugom svjetskom ratu. Istina, ustaše su veselo klali Srbe, četnici su veselo klali Hrvate, ali civile, vojne postrojbe su bile stalni saveznik. Drugim riječima, strogo uzevši, oni koji hoće postaviti spomenik su zapravo četnički saveznici.
RSE
Puhovski podsjeća da je Francetić bio notorni zločinac, čija je postrojba masovno ubijala Srbe, Židove i Hrvate, a u bar dvije operacije, na boku Francetiću, bili su četnici. Puhovski navodi još jedan primjer grotesknog bratstva:
PUHOVSKI
U čitavoj Evropi, gdje su se u Drugom svjetskom ratu događali masovni zločini uz podršku kvislinških režima i bar jednim dijelom uz podršku lokalnih crkava, samo katolička crkva kod Hrvata i Srpska pravoslavna crkva nisu izrazile ispriku i žaljenje zbog tih zločina. Opet su braća ostala zajedno na evropskom dnu. I to ima enormno dalekosežne konzekvencije po javnu atmosferu u ovoj državi.
RSE
Vlada je podržala njihovu inicijativu za uklanjanje spomenika, iako je, tehnički govoreći, to u nadležnosti grada Slunja, a ne Vlade. Jelka Glumičić iz karlovačkog Odbora za ljudska prava, izvijestila je kako prima telefonske prijetnje:
GLUMIČIĆ
„Četnička droljo, pratim ja već dugo tvoj rad. Tebi i Teršelićki pas mater...“, da vam i ne pričam, to je strašno.
RSE
Jure Francetić bio je zapovjednik elitne ustaške postrojbe koja je počinila brojne pokolje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. Godine 1942. njegov avion, zbog kvara, ruši se na područje pod kontrolom partizana, seljaci ga na smrt ranjavaju, a pokušaj partizanskih liječnika da ga izliječe, jer bi im bio dragocijen kod razmijena, nisu uspjeli. Na čelu postrojbe zamjenjuje ga Rafael Boban, a kako su pripadnici postrojbe u znak žalosti za Francetićem nosili crne odore, zvali su ih „Crna legija“.

Spomenik Francetiću postavljen je u Slunju 2000. godine.
XS
SM
MD
LG