Dostupni linkovi

I DALJE SE NE MOŽE BEZ MEĐUNARODNE POMOĆI


RSE
Za provedbu svih reformi u zemlji, od odbrane do fiskalnog sektora, predviđenih Srednjoročnom razvojnom strategijom, BiH treba milijardu i po dolara. U Uredu državnog koordinatora za razvojnu strategiju očekuju da će većinu novca prikupiti od stranih donatora, na prvoj većoj konferenciji takve vrste, nakon donatorskih konferencija koje su održane za obnovu BiH neposredno poslije rata. Državni koordinator Zlatko Hurtić:
HURTIĆ
Imamo najave da bi to moglo biti negdje u septembru. Evropska komisija nije željela da napravi donatorsku konferenciju prije nego što se objave rezultati o ispunjenju uvjeta vezano za Studiju izvodljivosti, što je dovelo do određenog kašnjena, jer mi smo planirali konferenciju baš negdje u ovo vrijeme.
RSE
U Uredu državnog koordinatora za razvojnu strategiju očekuju da će za provedbu ove strategije novac donirati zemlje i međunarodne organizacije, koje su i ranije donirale novac BiH. Tu su, uz ostale, Evropska unija, Međunarodni program za razvoj, USAID, UNDP, te vlade Japana, Šveske i drugih zemalja.
HURTIĆ
Svi ključni donatori su nas već podržali, ocijenili su Rrazvojnu strategiju kao jedan od najboljih dokumenata koji je napravljen u zemljama u tranziciji. I naravno, oni će svi učestvovati u donatorskoj konferenciji, no koliko će se opredijeliti da je podrže, to treba da vidimo. To će sigurno ovisiti o ispunjenju ovih uvjeta, kao što je Studija izvodljivosti.
RSE
Upravo zbog zahtjeva Evropske komisije da se prvo vidi kako BiH ispunjava uslove za Studiju izvodljivosti, donatorska konferencija odgođena je za septembar, iako je trebala biti održana već sada. Državni koordinator ističe kako se strahuje da će i septembarski termin održavanja konferencije doći u pitanje nakon posljednjih dešavanja u državnom parlamenut sa nekim zakonima:
HURTIĆ
I ovo što se dešava sa zakonom o visokom obrazovanju, na neki način ugrožava donatorsku konferenciju, jer je činjenica da je BiH zbog tog zakona već izgubila 12 miliona IDA kredita, tako da to izaziva konfuzije kod donatora i nama onemogućava da im damo dobru priču o reformama u BiH. Ljudi kažu: gledajte, vi ste već dobili neka sredstva, koja se izgubili, pa na osnovu čega očekujete da vam ponovo dajemo sredstva.
RSE
Iz Ureda visokog predstavnika takođe upozoravaju da donatori žele vidjeti konretne rezultate domaćih vlasti u reformama, kako bi za to dali novac. Šef Ekonomskog odjela OHR-a Patrice Dreiski:
DREISKI
Razvojna strategija predviđa kako provesti reforme i sada je glavno pitanje zaista provesti te reforme što prije i što je bolje moguće. A to ne znači samo usvajati, nego i provoditi zakone.
RSE
Šef Ekonomskog odjela Ureda Evropske unije u BiH Renco Davidi potvrđuje da su zemlje Evropske unije i Evropska komisija posebno, kao izvršno tijelo Unije, planirale donirati još novca u BiH:
DAVIDI
Suma novca koju je Evropska unija plasirala u BiH do 2006. godine dostići će 2,5 milijarde eura. Mi smo već sada spremni pomagati i dalje, ali samo ako proces reformi u BiH bude nastavljen.
RSE
Provedba državne Strategije razvoja za period od 2004. do 2007. godine već je počela i više od 80 posto onog što je zacrtano da se realizuje do maja urađeno je, kaže državni koordinator Hurtić.
HURTIĆ
Ono što je bitno, imamo niz zakona vezanih za direktno oporezivanje, usvojena je legislativa vezano za zakone o stečaju, usvojeni su novi zakoni o boračkoj zaštiti, imamo čitav niz mjera koje vode unapređenju poslovne klime, kao što je usvajanje okvirnog zakona o registraciji preduzeća. Ono što nas posebno ohrabruje je da u posljednja tri mjeseca bilejžimo dobar skok stranog ulaganja u našu zemlju. Međutim, postoje i određene stvari sa kojima nismo zadovoljni, prije svega mislim na ovo odlaganje usvajanja zakona o visokom obrazovanju, odlaganje imenovanja komisije za koncesije i kašnjenje nekih legislativa, koje su vezane za unapređenje poljoprivredne proizvodnje.
RSE
Ukoliko ne bude međunarodne pomoći za dalju provedbu, Razvojna strategija moraće biti revidirana, a time će i reforme koje zemlju vode ka Evropskoj uniji uveliko kasniti.
XS
SM
MD
LG