Dostupni linkovi

ZAGREB: MATE LAUŠIĆ PRED HAŠKIM ISTRAŽITELJIMA


RSE
Umirovljeni general Hrvatske vojske Mate Laušić, cijeli je dan proveo u zagrebačkom Uredu Haškog suda na razgovoru sa istražiteljima Tribunala. Još nije potvrđeno u kakvom statusu, no hrvatski su mediji već ranije najavljivali da će Laušić danas i sutra davati iskaz haškim istražiteljima u svojstvu osumnjičenika.

Pretpostavlja se također da haški istražitelji generala Laušića ispituju o operacijama „Medački džep“ iz 1993. godine, te „Bljesak“ i „Oluja“ iz 1995. godine, kada je Laušić bio zapovjednik Vojne policije. Laušić bi, naime, haškim istražiteljima mogao razjasniti ulogu Vojne policije nakon „Oluje“. Isto se tako nagađa kako Hag ispitivanjem Laušića želi pojačati optužnice protiv već pritvorenih hrvatskih generala u Hagu, Markača i Čermaka, koje Haški sud tereti za zločine nad srpskim stanovništvom nakon „Oluje“. Očekuje se da će na razgovore sa haškim istražiteljima u Zagrebu biti pozvan i Zdravko Janić, zapovjednik Specijalne policije MUP-a.

U zagrebački Ured Haškog tribunala 55-godišnji umirovljeni general Mate Laušić, stigao je inače jutros nešto prije devet sati službenim automobilom, no nije želio davati nikakve izjave. Neslužbeno doznajemo da je i od svojih odvjetnika zatražio da šute i da za sad ne daju izjave novinarima.
XS
SM
MD
LG