Dostupni linkovi

Borba sa korupcijom, na pola puta?


Radi malverzacija i davanja i primanja mita do najviše 5.000 eura uhapšeno je preko 20 građana i činovnika, a najkrupniji ulov su tri odvjetnika.

Hrvatska policija i antikorupcijska služba USKOK pohvalili su se velikim uspjehom u borbi protiv korupcije. Međutim, što je sa korupcijom na najvišoj razini na koju upozoravaju eksperti i Europska unija?

Koordiniranim radom policije i USKOK-a – Ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminala – otkrivena je na Zemljišno-knjižnom odjelu zagrebačkog Općinskog suda, takozvanoj gruntovnici, mreža koja je krivotvorila zemljišno-knjižne izvatke, lažno upisivala terete i vlasništva i trgovala povlaštenim informacijama. Voditelj USKOK-a Dinko Cvitan izvijestio je da su uhićene 22 osobe, a da se za tri još traga:

«Od toga tri službenika ZK odjela Općinskog suda u Zagrebu, jedan službenik Vanparničnog odjela istog suda, jedan službenik Općinskog suda u Zaprešiću, jedan službenik Državnog odvjetništva Republike Hrvatske, tri odvjetnika, te deset državljana Republike Hrvatske korisnika usluga i pomagača.»

Mito koje se spominje, iznosilo je od 500 kuna do 5.000 eura. Nije li to pokušaj da se skrene pozornost javnosti sa velikih slučajeva korupcije o kojim bruje mediji? Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta i ekspert za korupciju Josip Kregar kaže da ovaj slučaj ima svoju težinu:

«USKOK ide za otkrivanjem cijelog sistema. Ne radi se, dakle, o pojedinačnom slučaju, da je netko samo podmitio čovjeka u gruntovnici, već je to bio jedan razrađen sistem kojim su se rješavale te imovinsko-pravne stvari. Ne radi samo o vrijednosti mita, već se tu očito radilo o nezakonitim upisima, baratanju sa velikim imovinama, nekretnine su skupe.»

To je izvjestan uspjeh koji pokazuje poboljšanje metoda USKOK-a, zaključuje profesor Kregar.

«Međutim, to neće bitno utjecati na naš imidž u očima Evrope. Mislim da evropska tijela i forumi imaju puno bolje informacije ili bar imaju izvjesne sumnje da korupcija ne završava na razini referenata i savjetnika.»

Mnogi se sjećaju nedavne akcije «Maestro», kada se otkrilo kriminal i malverzacije u
Hrvatskom fondu za privatizaciju. Trojica potpredsjednika Fonda završili su iza rešetaka, ali niti predsjednik Fonda, niti brojni ministri koji su bili u nadzornim i upravnim tijelima Fonda koji je baratao brojnim vrijednim nekretninama i firmama u vlasništvu države, nisu prozvani, osim u medijima. Istini za volju, dugogodišnji član Upravnog odbora Fonda, ministar gospodarstva Branko Vukelić, već tjednima nikako da stigne odazvati se na razgovor u policiji. Objašnjenje za tu njihovu zaštićenost daje političarka koja je uvjerena da je svoju glasnoću i beskompromisnost platila gubitkom na nedavnim izborima – predsjednica Demokratskog centra Vesna Škare – Ožbolt:

«Politička korupcija u Hrvatskoj je nedodirljiva. Krupna korupcija je nedodirljiva. To je jedini pravi i iskreni zaključak i odgovor i tvrdnja bivše ministrice pravosuđa.»

Problem korupcije u Hrvatskoj leži u vladi, ministarstvima i velikim državnim poduzećima, upozorava socijaldemokratski zastupnik Ivica Pančić:

«Tu se obrću stotine i stotine milijuna eura, putem naštimanih natječaja. Prije jedno pola godine sam postavio pitanje – što je sa problemom u hrvatskoj Elektroprivredi, gdje su se članovi uprave međusobno optužili za namještanje nekih poslova. Do dana današnjeg, od Vlade Republike Hrvatske nisam dobio odgovor.»
XS
SM
MD
LG